Annons

Zuckerberg: Det här är vårt största misstag

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg har flugit under radarn efter helgens avslöjande om den stora dataläckan. Först nu tar han bladet från munnen.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg har flugit under radarn efter helgens avslöjande om den stora dataläckan. Först nu tar han bladet från munnen. Foto: Jeff Roberson
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg har för första gången uttalat sig om skandalen kring läckt användardata. Han ber om ursäkt å företagets vägnar och säger att han är villig att vittna framför den amerikanska kongressen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter fem dagars tystnad uttalar sig nu Facebookgrundaren Mark Zuckerberg om skandalen kring Cambridge Analytica.

Det var i helgen som det framkom att dataföretaget, med kopplingar till Donald Trumps presidentkampanj 2016, hade fått information från 50 miljoner Facebook-användare utan deras kännedom. 

Läs mer: Det här har hänt i Facebook-läckan  

Uppgifterna satte Facebook under luppen för bolagets hantering av användardata och användarintegritet. Mark Zuckerberg adresserar nu läckan genom att erkänna att bolaget gjort "misstag" och talar om att Facebook ska ändra sin policy för att säkra att användarna är skyddade.

”Jag önskar att vi hade vidtagit dessa åtgärder tidigare. Det är antagligen det största misstaget vi har gjort här”, säger Mark Zuckerberg till CNN.

Han sade vidare att Facebook planerar att meddela alla användare vars data Cambridge Analtyica fick tillgång till. Han tillade att han önskat att bolaget inte hade väntat så länge, nästan två år, med att berätta för allmänheten om vad som hänt.

Läs mer: Experten efter Facebook-läckan: ”Tänk på Facebook Messenger som ett vykort” 

”Vi har ansvar för att skydda våra data, och om vi inte klarar av det så förtjänar vi inte att erbjuda er våra tjänster”, skriver Mark Zuckerberg vidare i ett inlägg på Facebook.

Flera Facebook-chefer har redan fått sparken sedan skandalen rullats upp. Mark Zuckerberg menar också att han själv är villig att vittna i ett eventuellt förhör framför den amerikanska kongressen.

”Jag har försökt att förstå exakt vad som hänt och hur vi försäkrar att det inte händer igen”, skriver han.

Aleksandr Kogan, den brittiske akademikern och upphovsmannen till den kontroversiella appen som Cambridge Analytica använde för att samla in data, har däremot tonat ned betydelsen av det insamlade materialet.

Läs mer: Tufft elddop väntar Facebook efter användarnas missnöje 

”Datans exakthet är starkt överdriven. Jag tror att Cambridge Analytica har försökt sälja magi, och de har hävdat att detta är oerhört precist och att detta säger allt om dig. Men jag tror inte det förhåller sig på det viset”, säger Kogan i en intervju med BBC, och menar att datan inte haft potential att påverka ett helt val, som kritiker har påstått.

 (Direkt/ TT/ Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer