Annons

Zuckerbergs nota för dataläckan: 50 miljarder

Foto: Jeff Roberson
Facebooks aktie rasade efter nyheten att data från 50 miljoner användare läckt till förmån för politiska syften. Skandalen har kostat grundaren Mark Zuckerberg närmare 50 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uppgifter om att analysfirman Cambridge Analytica kommit över personuppgifter från 50 miljoner Facebook-användare och sålt tjänster baserat på dessa till Donald Trumps valkampanj slår hårt mot det sociala nätverket.

Läs mer: Analysfirman samlade information om 50 miljoner Facebook-användare 

Nyheten fick aktien att störtdyka 8 procent under måndagens handel och är därmed ner 2,6 procent sedan årsskiftet. För grundaren och vd:n Mark Zuckerberg, som äger över 400 miljoner aktier i bolaget, innebär raset ett förlorat värde på innehavet motsvarande närmare 50 miljarder kronor, rapporterar CNBC. 

Mark Zuckerbergs innehav i Facebook är dock fortfarande värt motsvarande 560 miljarder kronor, vilket gör honom till världens fjärde rikaste person efter Amazons Jeff Bezos, Microsoft-grundaren Bill Gates och affärsmannen Warren Buffett.

Läs mer: Forskaren: Så påverkas Facebook av dataläckan  

Facebook har kommenterat uppgifterna om Cambridge Analyticas intrång med att det sociala nätverket har blivit utsatt för ett bedrägeri och att man gör allt för att säkerställa att fler läckor inte ska kunna ske. Nyheten om läckan kommer i kölvattnet av uppgifter om att bolaget låtit rysk propaganda figurera på dess plattformar. Uppgifter som har lett till att Mark Zuckerberg har fått utstå massiv kritik för att hans bolag inte tar ett större socialt ansvar.

Läs mer: Uppgifter: Toppchef lämnar Facebook  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies