Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Accenture

”Energimarknaden behöver mer AI”

När allt fler bilar elektrifieras behöver vi behöver vi ett AI-system som kan fördela kapaciteten.
När allt fler bilar elektrifieras behöver vi behöver vi ett AI-system som kan fördela kapaciteten.
För att skapa en effektivare och mer hållbar svensk energisektor krävs systemlösningar som kan identifiera peakar och automatisera komplexa processer. Det menar Henrik Tegnér, nordisk chef för energimarknaden på Accenture.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Läs mer om hur din verksamhet blir mer relevant för kunderna

Energimarknaden står otvetydigt inför en enorm omställning. En rad nya energislag slår sig in på marknaden i allt högre tempo, samtidigt som kol och kärnkraft fasas ut. Lösningen på klimathot och ökade energibehov är som bekant inte en, utan består av många pusselbitar.

Utmaningarna för branschen är flera. Dels behöver man bli bättre på lagringsmöjligheter eftersom sol- och vindbaserad energi har sina väderbundna förutsättningar. Att säkerställa en jämn distribution är svårt, och kostnaderna skenar lätt iväg.

Henrik Tegnér, nordiskt ansvarig för energimarknaden på Accenture, menar att det är ett solklart jobb för algoritmerna. 

– Det finns ingen människa som kan bevaka och fördela resurserna inom elsystemet på det sätt som krävs. Matchningen mellan produktion, distribution och konsumtion är oerhört komplex och måste kunna automatiseras.

Han menar att det i dag inte finns en fulländad lösning på detta dilemma, men tillägger att energibranschen sitter på mycket data som inte kommer till användning. Att öppna upp för samverkan kan skapa stora positiva effekter.  

Algoritmerna kan balansera topparna
Varför är detta så viktigt? Jo, i en framtid där allt som kan elektrifieras kommer att elektrifieras, ställer det nya krav på marknadens samordning. Industrier som vill bli koldioxidneutrala kommer att förbruka betydligt mer elektricitet än tidigare. På vägarna rullar allt fler elbilar.

– Priset på el kommer att bli viktigare än någonsin. Men om vi inte hittar en bra styrning finns risken att det blir väldigt dyrt, säger Henrik Tegnér.

Ett AI-baserat system skulle med andra ord kunna analysera toppar och dalar i produktion och konsumtion så att kapaciteten fördelas över platser och tidpunkter som gör att det blir så kostnadseffektivt som möjligt.

– Vi skulle behöva att en systemleverantör kliver in och bygger något som är öppet och transparent för hela energibranschen. Frågan är bara vem som kan ta den rollen.

Läs mer om hur din verksamhet blir mer relevant för kunderna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Accenture och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer