Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Advania

Så kan skolan utveckla Sveriges viktigaste rum med modern teknik

Digitalisering är numera en del av läroplanen för grundskola och gymnasium. Detta ska antingen bidra till att effektivisera verksamheten, förbättra elevernas resultat eller både och. Advania Skolpartner ser dock att många skolor har fastnat i gammal och krånglig teknik. Samtidigt finns flera goda exempel där digitala lösningar bidragit till lyft för både elevers inlärning och skolornas verksamhet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att integrera digitalisering i läroplanen är en utmaning för både lärare och skolväsendet i stort. Många sitter med gammal teknik och missar att de faktiskt kan ställa krav på den digitalisering som köps in, menar Johan Lindström, utbildningsansvarig på Advania Skolpartner. Han ser att skolan ofta fokuserar på nuet istället för att ha ett långsiktigt tänk gällande det digitala.

– Vi ser inga dokument kring skolans framtid som sträcker sig bortom digitaliseringsstrategin och den siktar bara mot år 2022. Vi vill hjälpa skolväsendet att höja blicken och fokusera på vart vi vill se skolan om tio till femton år och hur vi ska komma dit genom smarta lösningar och modern teknik.

Lexplore fångar upp läs- och skrivsvårigheter

Advania Skolpartner har inlett flera lyckade samarbeten med externa företag för att kunna bli en ännu bättre rådgivare, samarbetspartner och helhetsleverantör åt de skolor och kommuner de arbetar med. Den digitala tjänsten Lexplore är ett resultat av ett sådant samarbete och en lösning som väldigt effektivt kan screena hela klasser för att kunna fånga upp elever med läs- och skrivsvårigheter.

– På bara en timme kan du identifiera vilka nivåer samtliga elever i en klass ligger på så att man kan ge dem rätt stöd med träningsmaterial på rätt nivå. Läsning är något som är otroligt viktigt om eleverna ska kunna klara skolan. Man tar helt bort personlig värdering här och det är istället AI som jämför elevernas resultat med andra elever som gjort samma test tidigare.

”Underlag för kommande lektioner”

Matteappen är ett annat exempel som Johan Lindström lyfter fram som ett gott exempel. Appen hjälper lärare att förbättra sin undervisning och ger möjlighet till att i realtid följa elevernas arbete.

– Appen ger också statistik som gör att lärarna kan se vilka områden eleverna tagit till sig som de ska och områden där de behöver förbättras. Detta kan man sedan använda som underlag för kommande lektioner och se utveckling på både klass- och individnivå.

Förenklar elevhälsoarbete

En lösning som riktar in sig på att underlätta elevhälsoarbete och dokumentation i skolan är tjänsten Admentum Elevhälsa. Tidigare har kartläggningsarbete och dokumentation kring elevers åtgärdsprogram gjorts med papper och penna vilket skapar svårigheter när det gäller att få ut informationen till alla undervisande lärare.

– Med en mängd olika dokument som skrivits av olika personer kan det ofta vara svårt att leta fram vad man faktiskt bestämt. Denna typ av dokumentation och åtgärdsprogram måste både vara säker men också tillgänglig för alla som behöver få insyn – både lärare och föräldrar. Där har Admentum en lösning som har så pass hög säkerhet på systemet att alla kan ta del av det och få den översikt man behöver.

”Sveriges viktigaste rum”

Advania Skolpartners vision framåt är att bli den bästa möjliga rådgivaren åt Sveriges skolor oavsett om de hjälper dem direkt eller genom att hänvisa vidare till någon av sina samarbetspartners.

– Tillsammans utvecklar vi Sveriges viktigaste rum. Det finns ingen “quick fix” utan vi måste hjälpas åt för att kunna skapa en så bra skola det bara går, avslutar Johan Lindström.

Läs mer om Advania Skolpartner här

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Advania och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer