Annons
Annons
Sponsrat innehåll från AMF Fonder

Det kloka fondsparandet i oroliga börstider

Björn Lind, förvaltare på AMF Fonder.
Björn Lind, förvaltare på AMF Fonder.
När det råder oro på börsen och ekonomin förväntas bromsa in kan en blandfond vara ett klokt sätt att spara sina pengar. Björn Lind, förvaltare på AMF Fonder, berättar varför.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fondsparande med låga avgifter och som tar hänsyn till hållbarhet – spara i AMFs fonder

Nyhetsinslag om fallande börskurser, minusräntor och Storbritanniens utträde ur EU duggar tätt. I tider när börserna är turbulenta funderar många sparare över hur de ska placera sina pengar.

Björn Lind, ansvarig förvaltare för AMF Balansfond, förväntar sig ett par knepiga börsmånader med en ojämn marknad framöver.

– Vi har många år med stigande börser och högkonjunktur bakom oss. AMF Fonder tror inte på lågkonjunktur men däremot på att ekonomin kommer att bromsa in.

“Den passar speciellt bra”

Trots orosmoln som Brexit och handelskonflikter tror Björn Lind ändå att aktier kommer att ge en bättre avkastning än räntor de kommande åren.

En klok väg att gå är att placera sina pengar i en så kallad blandfond som, genom en blandning av aktier och räntebärande placeringar, kan ge spararna möjlighet till stabilare avkastning.

Björn Lind säger att AMF Balansfond är en bra medelriskfond.

– Den passar speciellt bra när börsklimatet är oroligt, men spararna ändå vill ha en fot kvar på aktiemarknaden. 

Hållbara bolag viktigt för en god avkastning

Företag med en genomtänkt strategi för hållbarhet har goda förutsättningar att på lång sikt skapa en bättre avkastning på spararnas pengar. Därför är hållbarhet en viktig parameter när AMF Fonder väljer vilka bolag man ska investera i.

Detta innebär att AMF Balansfond har fått toppbetyg 5 hos den oberoende fondbedömaren Morningstar, när det gäller just hållbarhet [1].

– Vi använder vi oss av ett globalt hållbarhetsindex för utländska aktier. Indexet väljer ut de 50 procent mest hållbara investeringarna i respective bransch. Vi tar också hjälp av externa analysbolag som är experter på just hållbarhet. Vi kan investera utanför fondens index och om det är aktuellt finns en utvecklad process för hur vi gör.

AMF Balansfond har bland annat investerat i svenska bolag som vindkraftstillverkaren Vestas Vind och förpackningsproducenten BillerudKorsnäs. Bland satsningar på utländska bolag finns NextEra Energy, ett amerikanskt vind- och solenergibolag.

– Genom att rösta på bolagsstämmor både i Sverige och i utlandet är vi med och påverkar bolagen i alla möjliga frågor, inte bara sådant som rör hållbarhet, säger Björn Lind. 

Högsta betyg hos Morningstar

AMF Balansfond kan ha en aktieandel på mellan 25 och 75 procent och de senaste åren har andelen legat på omkring 60 procent.

Bland aktivt förvaltade fonder har AMF Balansfond en av de lägsta avgifterna i sin kategori. De senaste 10 åren har fonden i snitt avkastat 8,5 procent [2].

Populära fonder med bra hållbarhetsbetyg

AMF Fonder har tolv fonder som du kan välja för ditt vanliga fondsparande, för din premiepension (elva fonder) och för din tjänstepension. De har alla låga avgifter vilket gör att det blir mer pengar kvar till dig. Fonderna har också fina hållbarhetsbetyg som i genomsnitt är 4,3 av 5 [1].

Riskinformation om fondsparande

Informationen ovan utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Läs mer: Informationsbroschyr och faktablad

Välj AMFs fonder för din premiepension

1. Morningstar hållbarhetsbetyg per 2019-07-31

2. Morningstar, avkastning 2009-09-01 – 2019-08-31, ej justerad för inflation

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av AMF Fonder och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer