Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Aspia

Julgåvor och julfester - det här är avdragsgillt

Vad gäller för julfesten? Mat och dryck är inte avdragsgilla. Däremot är kringkostnader – som lokalhyra, underhållning och musik – avdragsgilla upp till 180 kr för dig som företagare.
Vad gäller för julfesten? Mat och dryck är inte avdragsgilla. Däremot är kringkostnader – som lokalhyra, underhållning och musik – avdragsgilla upp till 180 kr för dig som företagare.
Julen närmar sig och många arbetsgivare vill ge sina anställda en julklapp eller ordna en julfest. Men det är inte helt friktionsfritt.  – Det finns en risk att den anställda blir beskattad om arbetsgivaren inte följer reglerna, säger Petra Bräutigam Andersson, auktoriserad redovisningskonsult på Aspia.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Läs mer: Så kan Aspia hjälpa dig med redovisning, lönehantering och rådgivning 

De flesta företag vill motivera sina anställda. Att ge varje medarbetare en gåva till jul är vanligt bland företagare och dessutom avdragsgillt – upp till en viss gräns.

 – Gåvan får ha ett värde på maximalt 450 kronor inklusive moms. Skulle jag som arbetsgivare ge en anställd en gåva på 500 kronor, skulle den anställda bli beskattad på hela beloppet och företaget får heller inte dra av momsen, säger Petra Bräutigam Andersson. Därför är det viktigt att följa Skatteverkets regler.

 Välgörenhet okej - om arbetsgivaren bestämmer

 En julgåva kan vara i princip vad som helst - allt från dyra köksknivar och vinglas till doftljus och chokladaskar. Presentkort ses också som en skattefri gåva, så länge det inte kan lösas in mot kontanter.

– Om jag får ett presentkort som jag kan byta mot pengar i butiken anses det vara lön, och beskattas därmed, säger Petra Bräutigam Andersson.

 Det är inte helt ovanligt att företag istället för att ge en fysisk gåva till de anställda istället skänker pengar till en välgörenhetsorganisation. Gåvan är i detta fallet inte avdragsgill för företaget.

 – Det är viktigt att det görs på rätt sätt. En anställd som ber företaget att skänka pengarna för julgåvan istället kan komma att bli beskattad för gåvan, säger Petra Bräutigam Andersson. Det måste vara företaget som tagit beslut om att skänka pengarna.

 Inget avdrag för mat och dryck
Julfester och julbord för anställda räknas som intern representation, vilket innebär att mat och dryck inte är avdragsgillt. Tidigare fick företaget dra av upp till 90 kronor per person exklusive moms för förtäring, men sedan januari 2017 är den möjligheten borttagen. 

 Däremot får företaget dra av för kringkostnader, som lokalhyra, eventuell underhållning och musik, till ett maxbelopp om 180 kr exklusive moms per person. Skulle det också bjudas på mat och dryck är det ingenting som den anställde beskattas för när det är fråga om intern representation.

 – Det enda i matväg man får dra av för som företagare är "enklare förtäring", det vill säga något som inte kan anses som en måltid. Det kan vara en fika eller en kopp kaffe, men får inte överstiga 60 kronor exklusive moms per person, säger Petra Bräutigam Andersson.

 Julklapp för över 450 kronor beskattas

• Som arbetsgivare kan du ge en gåva värd max 450 kronor skattefritt. Högre summor beskattas: Den anställda bli beskattad på hela beloppet och företaget får inte dra av momsen. Om du ger ett presentkort som kan lösas in mot kontanter så beskattas det.

 • Vad gäller för julfesten? Mat och dryck är inte avdragsgilla. Däremot är kringkostnader – som lokalhyra, underhållning och musik – avdragsgilla upp till 180 kr för dig som företagare. Det ges även möjlighet för företaget att lyfta viss ingående moms på mat och dryck.

Vill du få hjälp med företagets redovisning?

DETTA ÄR ASPIA:
Aspia arbetar aktivt för att hjälpa Sveriges företagare med allt de kan behöva för att starta, driva, växa och växla sina företag. Företaget är marknadsledande med 33 000 kunder och 1 450 medarbetare på 73 orter runt om i landet och kontor i alla nordiska länder. Aspia hjälper företagare med att hantera löner, redovisning och affärsrelaterad rådgivning.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Aspia och ej en artikel från Dagens industri
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies