Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Bonnier News/Women In Tech

"Vi måste få kvinnor att stanna i teknikbranschen"

Elin Eriksson är Director på Women In Tech. Här tillsammans med moderator Unn Swanström på scen. Foto: Hilda Arneback
Elin Eriksson är Director på Women In Tech. Här tillsammans med moderator Unn Swanström på scen. Foto: Hilda Arneback
Teknikbranschen behöver fler kvinnor – men många väljer att lämna.  Genom nätverk och förebilder arbetar nu Women In Tech för en förändring. – Om man inte inkluderar på riktigt har man fortfarande inte rivit ner hindren, säger Elin Eriksson, Director på Women In Tech.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det här händer på Women In Tech 2020

Women In Tech vill öppna dörren för fler kvinnor inom it och tech och bjuder tillsammans med 30 engagerade teknikföretag in till årets konferens 6 mars. Då samlas 2 500 deltagare på Waterfront i Stockholm.

– Vi vill få in fler kvinnor i branschen. Huvudsakligen gör vi det genom att tillhandahålla ett nätverk och visa på förebilder, berättar Elin Eriksson.

Det som startade som initiativ på internationella kvinnodagen för sju år sedan har idag vuxit till ett nätverk med aktiviteter runt om i landet under hela året.

Många lämnar teknikjobben
Enligt en undersökning bland medlemmarna vittnar många kvinnor om en arbetsplatskultur som gör att de har övervägt att lämna branschen. Samtidigt väljer många att gå vidare till mindre tekniska roller.

– Det finns ett problem i inflödet med kvinnor i techbranschen, men det finns också ett problem i utflödet. Många byter arbetsuppgifter trots att de har kommit in och väljer nya roller som inte längre är tekniska. Det är inte fel för var och en som person, men när det blir så strukturellt betyder det att man går miste om utvecklingsperspektiv som är viktiga för att bygga bättre produkter, säger Elin Eriksson. 

Nätverk, förebilder och inspiration
Behovet av nätverk och förebilder är stort och enligt Elin Eriksson något som många nämner som betydande för sina karriärsval. 

Vi vill visa att det finns en plats för alla här, att det finns dem som har gjort det här innan och vi vill rikta strålkastarljuset på alla de kompetenta talanger som finns, både på scenen och bland deltagarna. Det ska också gå att upptäcka företag, roller och yrkesgrupper som man inte har hört talas om tidigare. Det finns något väldigt starkt i att vi är så många på plats samtidigt och det är en väldigt framåtlutad, nyfiken och bjussig stämning.

Förra årets biljetter tog slut på 45 sekunder och med ett ökat antal platser hoppas Elin Eriksson att alla som vill kan komma i år. 

– Medvetenheten kring detta är idag stor och det märks på alla samtal jag har att folk är engagerade. För att kunna driva förändring måste arbetet också ske på alla nivåer; på företagsnivå, i akademin och på politisk nivå. Det är viktigt att det här blir rätt både för bolagen och konsumenterna – och för var och en som medborgare, säger hon.

Arbetet med mångfald och inkludering är också viktigt för kvaliteten på slutprodukterna. 

– Vi måste bygga produkter med många fler perspektiv. Annars är det risk att det blir fel. Ett krocktest för bilar kan inte bygga på test med bara manliga kroppar, utan det måste även inkludera korta kroppar eller kroppar som har en bebis i magen. Då handlar det om liv och död på riktigt, säger hon. 

Så arbetar Bonnier News Tech, som är samarbetspartner till Women In Tech

Många hinder som kvinna
Med temat ”Beyond barriers” belyser årets konferens de hinder som kvinnor i branschen måste ta sig över och förbi. På scenen står personer med olika bakgrund och erfarenheter. 

Bland föredragshållarna finns bland annat Caroline Farberger, vd för ICA Försäkring, berättar Elin Eriksson. 

Läs Bonnier News techblog här 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Bonnier News/Women In Tech och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer