Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Cisco

Så kommer 5g och Wi-Fi 6 tillsammans att förbättra digital kommunikation

Kraftigt förbättrade Wi-Fi-nät under namnet Wi-Fi 6 är redan verklighet, och snart kommer supersnabba mobilnät i 5g.
Tillsammans kommer de båda teknikerna att rejält förbättra användarupplevelsen för digital kommunikation.
– Kapaciteten i dessa nät är många gånger större. Så fort man ska använda realtidskritiska applikationer som video, augmented reality och virtual reality så kommer det att fungera väldigt mycket bättre, säger Peter Jerhamre på företaget Cisco, som levererar tekniken bakom dessa system.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Samtidigt som allt fler tjänster flyttar in på nätet, växer förväntningarna hos användarna att de ska fungera smärtfritt.

Ska man streama en högupplöst film vill man inte vänta på att systemet ska buffra filmen i flera sekunder innan den startar. Sitter man på en fullsatt fotbollsarena vill man kunna ladda upp en selfie på sociala medier utan att det tar stopp.

Det här har tidigare inte alltid varit möjligt. Befintlig teknik har haft för låg kapacitet att snabbt överföra stora mängder data, eller ens små mängder data om alltför många människor på samma plats försökt göra samma sak.

Men med den nya teknik som 5g och Wi-Fi 6 innebär kommer detta att förändras.

– De här näten har mycket högre kapacitet. Vi talar om 10Gb per sekund, eller över 400 procent högre prestanda än i dag med Wi-Fi 6. Dessutom är det mycket kortare svarstider. När man exekverar en funktion så startar den omedelbart, säger Peter Jerhamre.

Eftersom Wi-Fi 6 också är mindre strömkrävande ger det en bättre användarupplevelse på batteridrivna enheter som smartphones.

– Så fort man ska använda realtidskritiska applikationer som video, augmented reality och virtual reality, som förs fram som nya applikationer, kommer det att fungera otroligt mycket bättre i ett högpresterande nät som 5g och Wi-Fi 6, säger han.

Det betyder också att fler klienter kan vara anslutna och använda nätet samtidigt. För Industri 4.0 och IoT, där väldigt många enheter är uppkopplade och kommunicerar med varandra, kommer informationsutbudet att ske mycket smidigare.

Publika och privata nät

Olika typer av teknik används till olika ändamål. Ett publikt nät kan vara är ett operatörsdrivet mobilnät i 4g medan ett privat nät kan vara det Wi-Fi-nät man använder på jobbet eller i hemmet.

Idag kompletterar båda teknikerna varandra och så kommer det att ske även när 5g och Wi-Fi 6 slår igenom på allvar.

– Är man inne på sin arbetsplats och använder en Wi-Fi-uppkoppling för ett IP-baserat samtal, kanske över WhatsApp eller Skype, kommer datakommunikationen automatiskt att byta till mobil dataöverföring i samband med att man lämnar arbetsplatsen och rör sig utom räckhåll för Wi-Fi-nätet, precis som i dag, säger Peter Jerhamre.

Det har förts fram förslag om att 5g helt ska ersätta Wi-Fi, men det menar Peter Jerhamre inte är aktuellt. Dels är Wi-Fi en billigare teknik att använda, dels är det inte tekniskt lämpligt.

– I dag bygger man så välisolerade hus med tjocka väggar och energifönster att signalerna från mobila nät utomhus knappt tränger igenom. Man får för svag signal inomhus. Där är det bättre och billigare att i stället tillämpa en Wi-Fi-lösning, säger han.

Säkerhet en viktig aspekt

En annan orsak är rent säkerhetsmässig. Wi-Fi eller intranät är privata nätverk som man som ägare har kontroll över. Ett mobilt datanät ägs och drivs av en extern operatör.

– Att kommunicera i interna nät kommer att vara än mer viktigt framöver nu när företag digitaliserar sin verksamhet. Ett exempel är inom vårdsektorn, där hemvårdare noterar patientens hälsotillstånd i en surfplatta så att andra i personalen ska veta. Där är det oerhört viktigt att man minskar sin sårbarhet genom att ge rätt grupp av användare rätt åtkomst i ett företags- eller organisationsnät hellre än i ett publikt nät, säger han.

Cisco levererar i dag viktiga delar till tekniken bakom både 5g och Wi-Fi 6 – som man menar har många beröringspunkter.

– Från Ciscos sida ser vi att Wi-Fi 6 är en kompletterande teknik till 5g. De har mycket gemensamt under skalet. Vi kan vara med och rulla ut den här tekniken till allt fler användare, säger Peter Jerhamre. 

Läs mer på www.cisco.se 

Fakta: Cisco

Cisco är världsledande inom IT-infrastruktur och IT-säkerhet och vi är stolta att vår intelligenta plattform kan gynna samhället med våra nätverks, datacenter, säkerhets, och samverkanslösningar, som möjliggör innovation och säker digitalisering.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Cisco och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer