Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Citrix

Här samlas hela företaget – i en enda app

Här är appen som inspirerats av Netflix – och kan omkullkasta vårt sätt att arbeta. Citrix Workspace lyfter in hela kontoret i en enda app och låter medarbetaren jobba i samma enkla miljö, oavsett plats eller teknisk plattform – och med en enda inloggning. – Tiden är förbi då man tvingar personalen till ett visst arbetssätt. Man ska ha större rätt att bestämma var, när och hur man ska arbeta, säger Peter Söderholm, teknisk chef på Citrix i Norden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Med datoriseringen av arbetsplatsen var man i flera decennier bunden till den plats där datorn fanns.

I takt med att hårdvaran krympte, blev den mer bärbar och man kunde plötsligt välja att jobba på distans.

Under de senaste åren har sättet att arbeta blivit än mer flexibelt. Den bärbara datorn har fått sällskap av smartphones, surfplattor och andra typer av smarta enheter. Och fler är på ingång. Med Internet of Things, IoT, kommer antalet enheter fortsätta växa och flytta in i allt från bilar, bostäder till våra vardagsprylar.

Men med det har det ibland också blivit rörigt. Skärmar svämmar över av appar och mappar, det krävs lösenord och inloggningar, bakom olika grader av säkerhetsnivåer.

För att råda bot på detta har teknikföretaget Citrix nyligen lanserat sin app Citrix Workspace, nästa generations arbetsplats.

Den överbryggar alla olika tekniska plattformar, som Mac, Windows eller Linux, Android eller iOS, och samlar alla appar och funktioner i ett enda gränssnitt . Det betyder att skärmen ser likadan ut oavsett om man använder sin dator på jobbet, sin smartphone på tåget hem, eller surfplattan man läser i sängen innan man somnar.

– En modern arbetsplats i dag måste erbjuda något mer än en lösenordsskyddad laptop. Den måste vara mer flexibel och anpassad till om användaren finns på kontoret eller befinner sig någon annanstans, om det är en tillfällig konsult, en partner eller någon annan som man litar på, säger Peter Söderholm.

Ladda ner Citrix White Paper – vår vision om framtidens arbetsplats

Fortsätt arbeta där du slutade

Men inte nog med det. Citrix Workspace har hämtat ytterligare inspiration från streamingtjänsten Netflix. Om man där tittar på en film på sin tv, men gör en paus och sedan tar upp mobiltelefonen och tittar på bussen nästa dag, så börjar filmen automatiskt där man slutade kvällen innan, trots att man tittar på en ny plattform.

Samma funktion finns hos Citrix Workspace.

– Om jag måste vara hemma en dag för att vabba, så ska jag inte behöva komma ihåg att stoppa ner laptopen i ryggsäcken för att kunna jobba hemifrån. Jag ska kunna plocka fram min iPad eller smartphone och jobba hemifrån, och fortsätta där jag slutade dagen innan, säger Peter Söderholm.

Det betyder att samma appar, samma mappar och dokument som man hade uppe på skärmen senast på Citrix Workspace, automatiskt dyker upp på skärmen på den nya enheten. Markören i Word-dokumentet kommer att stå på exakt samma ställe. Man kan enkelt fortsätta att jobba där man sist slutade.

Informationen speglas

Säkerhetsproblematiken har varit en utmaning – men det har utvecklarna på Citrix lyckats komma runt.

Att öppna ett jobbdokument på sin hemmadator innebär vanligtvis att en version sparas lokalt i någon form, medvetet eller omedvetet. Det är en säkerhetsrisk som skulle kunna få stora konsekvenser.

Citrix Workspace löser detta genom att aldrig tillåta att något lagras på en enhet utanför den säkra arbetsplatsen. Här används istället en teknik som gör att all information endast visas som en skärmbild.

– Genom att vi bara visar en skärmbild av till exempel ett Word-dokument så finns det ingen möjlighet att från din dators sida plocka ut informationen, säger Peter Söderholm och utvecklar:

– Samma ögonblick som du stänger av din enhet eller loggar ut, så finns ingenting kvar på den, lika lite som SVT:s Aktuellt finns kvar i din tv efter att du stängt av den.

Han förklarar att man i Citrix Workspace dessutom kan säkra informationen ytterligare genom att stänga av klipp- och klistrafunktionen, eller print-funktionen när man befinner sig utanför kontoret.

– Det enda någon kan göra för att stjäla din information är att ta ett foto av skärmen, säger Peter Söderholm, och utvecklar:

– Vi separerar och isolerar så fundamentalt informationen från där användaren befinner sig till var den finns. Och det här är det inga andra som gör.

Ladda ner Citrix E-book – vår vision om framtidens arbetsplats

Om oss

Sedan grundandet 1989 har Citrix hjälpt organisationer att använda IT som en konkurrensfördel.

Vi vill skapa en värld där människor, organisationer och saker är lätta att komma åt och är anslutna på ett säkert sätt. Mer än 400 000 organisationer använder våra lösningar för unified workspace, nätverk och analys samt för att hantera och övervaka komplexa molnbaserade IT-miljöer.

Vi finns globalt och har fler än 10 000 partners i 100 länder.

Ladda ner Citrix White Paper – vår vision om framtidens arbetsplats 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Citrix och ej en artikel från Dagens industri
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies