Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Dassault

Så visar en digital tvilling vägen till framtiden för tillverkningsindustrin

Med digitala tvillingar inom tillverkningsindustrin kan man skapa bättre arbetsprocesser, snabbare och billigare utveckla nya produkter och samtidigt uppnå stora besparingar genom att förutse slitage och haverier.
– Syftet med en digital tvilling är att ge ett korrekt beslutsunderlag för att genomföra processförändringar för att optimera produktionen i alla steg. Här finns enorma belopp att spara, säger Lars Sandberg, Senior Sales Expert på Dassault Systèmes.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Simulering har länge använts inom tillverkningsindustrin för att utveckla och testa hur produkter och processer uppför sig under olika förutsättningar.

Med framväxten av IoT, Internet of Things, öppnas helt nya möjligheter inom simuleringsområdet. Genom att använda sensorer som mäter verkliga förhållanden och som kontinuerligt skickar data till simuleringsprogrammet, skapas en digital variant av produkten eller processen. Man får en digital tvilling.

– Digitala tvillingar är en tekniktrend, och behovet av dem har man diskuterat ganska länge. Det är först de senaste åren som det funnits både bra programvara och tillräckligt kraftfulla hårdvaruplattformar till rimligt pris som denna möjlighet öppnats upp även för mindre företag, säger Lars Sandberg.

En digital tvilling blir allt mer komplett och kommer att arbeta med allt större precision ju fler parametrar, ju mer information och mätvärden man har tillgång till. Genom att dessutom samla in dessa data med allt tätare tidsintervall hos den fysiska motsvarigheten, kan man ytterligare förbättra precisionen hos den digitala tvillingen.

Klicka här för att ladda ner E-book on Sustainable manufacturing

Bättre produkt från början

En digital tvilling kan ge insikter som leder till stora besparingar. Redan i utvecklingsfasen av en ny produkt kan man i dag skapa en virtuell prototyp och dessutom hela den produktionslinje som kommer att behövas. Detta ger flera fördelar.

– Om man börjar med att bygga en virtuell representation av sin kommande fysiska produkt och miljö, kan man här simulera, testköra och optimera produktionen och felsöka innan verklig driftssättning. Den stora vinsten är att man får en kortare tid till produktionsstart. Man kan uppnå ”First Time Right”, eller ”Rätt Direkt”, alltså rätt kvalité redan från första produktionsexemplaret, mycket snabbare, säger Lars Sandberg.

Det finns även ett hållbarhetsperspektiv i att utnyttja en digital tvilling.

– Slipper man att ta fram fysiska prototyper finns besparingar att göra i flera led, som transporter, ledtider och utrustning. Hållbarhetsaspekten blir allt viktigare för många företag i dag, säger Lars Sandberg.

Historisk driftsdata avslöjar framtiden

Genom att ständigt analysera dataflödet som når den digitala tvillingen går det att i förväg se när utrustning börjar bli utsliten. I historisk data över en längre tid framträder mönster som visar hur ofta underhåll behöver genomföras i framtiden. Det kallas Predictive Maintenance.

– Under ett planerat driftsstopp för underhåll kan man då byta ut alla de delar som snart havererar. Det leder till ett minskat antal driftsstopp. För en stor produktionsanläggning innebär det att man kan undvika de stora merkostnader som annars uppstår genom oplanerade driftsstopp vid komponent- och maskinhaverier, säger Lars Sandberg.

Eftersom man med den här tekniken i förväg kan veta när en komponent behöver bytas ut, behöver man inte heller ha reservdelar i lager. Dessa kan byggas i en 3D-printer eller beställas för leverans strax innan komponentbyte.

Billigare felsökning i den digitala tvillingen

Ytterligare en fördel med att ha en produktionsanläggning som en digital tvilling är när det uppstår problem i produktionslinjen. Då kan man i många fall utföra inspektion och felsökning på den digitala tvillingen – vilket är snabbare och billigare än om det skulle göras i den fysiska produktionslinjen.

Tekniken med att använda digitala tvillingar växte fram med det amerikanska rymdprogrammet på 1960-talet. I början av 2000-talet började metoden användas i större utsträckning i bland annat fordonsindustrin.

Klicka här för att ladda ner Digital Twin Whitepaper 

Fakta

DELMIA – Digital Enterprise Lean Manufacturing Interactive Application – är en programvara från Dassault Systèmes för att ge stöd till modellering och planering av industriell tillverkning. DELMIA ingår tillsammans med CATIA, ENOVIA, SIMULIA, SolidWorks och 3DVIA i Dassault Systèmes PLM-portfölj. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Dassault och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer