Hoppa till innehållet

Innehåll från EcoDataCenterAnnons

Världens första klimatpositiva datacenter finns i Falun

Som en konsekvens av den ökade digitaliseringen utgör energiförbrukande datacenter en allt större miljöpåverkan – men nu finns ett datacenter i Falun vars drift reducerar utsläppen av växthusgaser.

– Vi måste alla hjälpa till för att skapa ett mer hållbart samhälle. Våra datacenter i Falun är ett steg på vägen för att minska utsläppen av skadliga växthusgaser orsakade av IT-användandet, säger Lars Schedin, vd på EcoDataCenter.

Världens datacenter kräver allt mer energi. Varje gång man loggar in på sin internetbank, streamar en film eller gör en internetsökning så startar en energikrävande process i ett datacenter någonstans i världen. 

– Man ska vara medveten om att två tredjedelar av världens elproduktion fortfarande är fossilbaserad, vilket leder till enorma mängder utsläpp av växthusgaser, säger Lars Schedin.

EcoDataCenter minskar koldioxid-utsläppen

EcoDataCenter i Falun är byggt för klimatpositiv drift. Det betyder att verksamheten totalt sett ska bidra till en minskning av utsläppen av växthusgaser. Förutom att all elektricitet i Falun kommer från förnybara energikällor som vind- och vattenkraft, så används överskottsvärmen till att producera pellets från biprodukter från skogs- och träförädlingsindustrin i området.

– Förbränning av pellets tillför minimalt med koldioxid till atmosfären, men då den ersätter förbränning av olja och gas så bidrar vår lösning till att stora mängder utsläpp undviks, vilket vi kan tillgodoräkna oss i vår kalkyl. Detta är förklaringen till att EcoDataCenter bidrar till att skapa en klimatpositiv drift av vårt datacenter, säger Lars Schedin och fortsätter:

– Vi kan erbjuda våra kunder en minskning av växthusgaser per förbrukad kilowattimme. Genom att erbjuda tjänsterna till företag från länder med kolbaserad elproduktion, till exempel Tyskland, kan de globala utsläppen reduceras ytterligare när dessa servrar flyttas till Sverige.

Flytta serverhallar – bota elbristen

I dag ligger många datacenter i Sverige i och kring storstäder i de södra delarna av landet där många företag och verksamheter finns. Det är allmänt känt att distributionsnäten av elektricitet i södra Sverige har sådana distributionsbegränsningar att det uppstår utmaningar i att leverera efterfrågat behov av elektricitet. Det medför att Stockholm som stad inte kan fortsätta att utvecklas i önskvärd utsträckning, vilket är mycket olyckligt enligt Lars Schedin.

– Med den elektrifiering som pågår i samhället kan vi inte ha onödiga elkonsumenter kvar i storstäderna. Man bör därför överväga att flytta ut de elkonsumerande aktiviteter som inte måste vara i storstäderna ut i landet där begränsningarna av el inte finns. Det skulle också innebära att man minimerar distributionsförlusterna av el. Jag uppskattar att 80-90 procent av servrarna kan flyttas från Stockholm till norr om Dalälven. Därmed skulle man kunna lösa en stor del av Stockholms elbrist, säger han.

Tunga beräkningar i klimatpositiva datacenter

Lars Schedin ser också framför sig en ny marknad där så kallad HPC, High Performance Computing, alltså krävande och komplexa databeräkningar, helt flyttas till klimatpositiva datacenter. 

– Detta är en gigantisk internationell marknad för oss som också kommer att kräva nya typer av lösningar. Nu tittar vi på olika typer av vätskebaserad kylning, eftersom vätska är betydligt effektivare än luft i att transportera bort värme. Med den här tekniken blir vi dessutom än mer energieffektiva och kan därmed minska elförbrukningen ytterligare, säger han och avslutar:

– Det finns många miljarder kronor nedplöjda i gamla typer av energikrävande datacenter världen över. I dag framstår de som omoderna och ineffektiva. Eftersom valet av datacenter är ett långsiktigt beslut är vår övertygelse att de företag som vill bidra till ett mer hållbart samhälle inom en snar framtid kommer att välja klimatpositiva datacenter.

Om EcoDataCenter

EcoDataCenter är världens första klimatpositiva datacenter. Med innovativ design och världsledande teknik, bygger vi datacenter för colocation, HPC och wholesale/hyperscale. 

Vår första anläggning i Falun är ansluten till Falu Energi & Vatten och kan leda överskottsvärmen direkt tillbaka till värmeverket. Vår anläggning drivs helt på förnybara energikällor och är designad för att vara så energisnål som möjligt. Tillgången på förnybar energi är dessutom god norr om Dalälven. 

Vi är ett bolag i snabb tillväxt som avser växa både genom att köpa och att bygga flera datacenter.

Läs mer på: www.EcoDataCenter.se 

 

Mer från EcoDataCenter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EcoDataCenter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera