Annons
Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:
Annons
Sponsrat innehåll från Fidelity International

Då kommer självkörande bilar

Bilbranschen står inför stora förändringar. Snart kommer du att kunna läsa tidningen på mobilen i lugn och ro medan en självkörande bil tar dig till jobbet. – Visst finns det orosmoln, men faktum är att självkörande bilar kommer att rädda många liv, säger Mark Wilson, branschanalytiker på Fidelity International.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Analytiker: Så snart kan du släppa ratten

Under 2016 omkom 270 personer på vägarna i Sverige. Detta är en ökning från föregående år då 259 personer dog, enligt Transportstyrelsen. 
Även de enklaste formerna av automatisering gör bilkörning säkrare och enligt Fidelitys analytiker kan självkörande bilar bli verklighet redan inom fem år. 
Det är de traditionella biltillverkarnas samarbete med teknikleverantörer som ligger till grund för den snabba utvecklingen.

– Visst finns det orosmoln, men faktum är att självkörande bilar kommer att rädda många liv. Det är vi människor som gör en bil farlig med vår brist på koncentration, raseriutbrott bakom ratten, påverkan av alkohol, droger – eller missbedömningar, säger Mark Wilson, branschanalytiker på Fidelity International.

Det är en av anledningarna till att Fidelitys analytiker tror att majoriteten av bilarna i USA och Europa redan om fem år kommer att vara utrustade med nivå 1 och 2 av automation.

– Det finns fem olika nivåer av självkörande bilar där nivå 0 innebär att föraren själv kör. På nivå fem har bilen total kontroll. Utvecklingen av självkörande bilar går fort vilket innebär att flera biltillverkare redan har den teknik som krävs för de ska kunna tillverka helt självstyrande bilar, säger Mark Wilson.

 Det finns dock en del hinder på vägen. Den största är säkerhetsaspekten medan de andra är bland annat utveckling av nya regelverk, vem som har ansvar vid olyckor, hackade tekniksystem och terrorism. 
Initialt kommer den extra kostnaden för teknologin som krävs för att tillverka en helt självkörande bil att ligga på cirka 40 000 kronor. Men i takt med den tekniska utvecklingen beräknas kostnaden att sjunka radikalt, det visar undersökningar som Fidelitys analytiker har gjort.

Förutom att bilbranschen står inför stora förändringar kommer utvecklingen av självkörande bilar att göra avtryck i andra branscher.

– Försäkringsbolagen kommer att öka sin lönsamhet samtidigt som nya produkter kommer att växa fram. De bolag som anpassar sig bäst kommer troligen att kunna behålla sin lönsamhet, säger Mark Wilson.

Men även energibranschen kommer att påverkas eftersom självkörande bilar är energisnåla vilket innebär att behovet av drivmedel kommer att minska. Hälso- och sjukvårdsbranschen kommer också att beröras eftersom antal bilolyckor kommer att minska. 

– Du som älskar bilkörning behöver inte vara orolig. Du kommer att vara i majoritet under många år framöver. Att dela vägarna med självkörande bilar kanske till och med kommer att göra ditt liv enklare eftersom deras beteende på vägen är lättare att förutsäga, avslutar Mark Wilson.

Analytiker: Så snart kan du släppa ratten

 Viktig information
Hänvisningar till specifika värdepapper skall inte tolkas som en rekommendation att köpa eller sälja dessa, utan är endast inkluderade som illustration. Prognoser är inte en tillförlitlig indikator för framtida resultat. Den forskning och de analyser som presenteras är insamlad av Fidelity för eget bruk som investeringsförvaltare och Fidelity kan redan ha agerat utgående från den för sina egna syften. Den presenterade informationen behöver inte nödvändigtvis vara aktuell mer.

 Fakta om Fidelity International
Fidelity International är ett privatägt och oberoende bolag som erbjuder investerings- och pensionslösningar världen över, med fokus på att erbjuda investeringsexpertis, teknologi och innovativa tjänster som krävs för att hjälpa deras kunder att uppnå sina finansiella mål. Fidelity International förvaltar tillgångar motsvarande cirka 3 350 miljarder kronor åt placerare i 25 länder i Asien-Stillahavsområdet, Europa, Mellanöstern och Sydamerika.
Källa: Fidelity International per den 30 juni 2017. Informationen är inte reviderad.

Fidelity International hänför till den grupp av företag som utgör den globala investeringsförvaltningsorganisationen som tillhandahåller information om produkter och tjänster i utvalda jurisdiktioner utanför Nordamerika. Fidelity tillhandahåller endast information om sina egna produkter och tjänster, och tillhandahåller inga investeringsråd baserade på individuella omständigheter. Fidelity, Fidelity International, Fidelity International logotypen och F-symbolen är varumärken som tillhör FIL Limited. Om inget annat anges kommer alla åsikter från Fidelity International.  Utgiven av FIL (Luxembourg) S.A., som är auktoriserat i Luxemburg och står under tillsyn av CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier) CL17111203/1811.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Fidelity International och ej en artikel från Dagens industri