Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Fortum

Smartare värmestyrning ger stora vinster – för alla

Till 2045 ska vi klara nettonollutsläpp av växthusgaser. Att bara ställa om till eldrivna transporter räcker inte, vi behöver även använda energin smartare. Den goda nyheten är att det finns lösningar som både använder energin smartare och ger ett bättre inomhusklimat i Sveriges 2,5 miljoner lägenheter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fortum har arbetat med lösningar för smarta hem länge, bland annat i klimatstadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Tekniken bakom värmestyrningen är däremot hämtad från Finland där den redan används framgångsrikt i 150 000 lägenheter. Nu står den svenska marknaden på tur.

”De allra flesta av Sveriges lägenheter finns i hus som är mellan femtio och hundra år gamla. Där är det svårt att göra energieffektiviseringar utan stora investeringar”, berättar Marcus Olofsson, ansvarig för Fortum SmartLiving i Sverige och lyfter fram tilläggsisolering, fönsterbyten och återvinning av värmen i ventilationssystemets frånluft som typiska åtgärder. ”Det är viktiga åtgärder som ger påtagligt mindre energianvändning, men sådant som görs med långa tidshorisonter. Våra kunder räknar hem sin smarta värmestyrning på i snitt tre år och det kräver inga kostsamma installationsarbeten. Det är helt enkelt ett lätt första steg att ta.” 

Optimera er värme

I höstas stod det klart att det från och med juli 2021 kommer krav på IMD (individuell mätning och debitering) av värme och varmvatten för vissa delar av det befintliga flerbostadsbeståndet. Bakgrunden är ett direktiv från EU. Även om syftet är effektivare energianvändning så passar individuell värmemätning sällsynt illa för hur vi framförallt i Sverige och Finland värmer våra bostäder – med fjärrvärme och gemensamma system i fastigheterna. Men det finns undantag.

Boka en gratis konsultation här 

IMD-utrustning för värme och varmvatten behöver exempelvis inte installeras om det inte är tekniskt genomförbart eller om åtgärden inte är proportionell i förhållande till de möjliga energibesparingar som skulle kunna uppnås. Det behöver inte heller installeras om andra konkreta, planerade energieffektiviserande åtgärder kommer att medföra lägre primärenergital än gällande gränsvärden.  

”Vår lösning innebär att värmeanvändningen istället för standardiserade kurvor baserade på utetemperatur i undercentralens styrenhet använder sig av uppmätt inomhustemperatur, väderdata och värmebehov. En sensor i varje lägenhet mäter kontinuerligt temperaturen och fuktigheten. I snitt ger det både 7 procent lägre energianvändning och bättre klimat”, fortsätter Marcus.

Det här betyder att den boende kan följa inomhusklimatet i sin app men också att den enskilda fastighetsägaren eller bostadsrättföreningen får exakt data som visar om ens fastighet bör omfattas av undantaget från IMD-utrustning.

”Möjligheten att nå morgondagens energimål sker genom energieffektiviseringsinsatserna vi gör idag och värmeoptimering ger en god effekt med en liten insats”, avslutar Marcus Olofsson.

Läs mer om lösningen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Fortum och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer