Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Fujitsu

Högtryck för flermolnslösningar

Kjell Munther, Head of Multi-cloud Services på Fujitsu.
Kjell Munther, Head of Multi-cloud Services på Fujitsu.
Är fler moln bättre än ett? Inte på sommarhimlen kanske – men för de företag som snabbt vill anpassa sin IT-utveckling utifrån nya förutsättningar, samt förenkla och minska beroendet av en leverantör, kan Multi-cloud vara den optimala lösningen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Läs mer om ditt Multi cloud

Att flytta IT och data till molnet är ingen nyhet. Men att välja en hybridlösning som består av tjänster från olika molnleverantörer – ofta också med en kombination av publika och privata molntjänster och med inslag av lokal lagring – kan vara rätt väg att gå. Skälen är många, menar Kjell Munther, Head of Multi-cloud Services på IT-jätten Fujitsu:

– Det handlar om att modernisera sin IT-struktur för att både kapa kostnader och behålla kontrollen, men framförallt för att möta verksamhetens krav på ett bättre sätt. Allt fler företag vill att IT-organisationen blir mer agil och följsam inför verksamhetens och omvärldens allt snabbare förändringar. Då funkar det inte alltid med lokal drift och utveckling av applikationer i en central IT-miljö, och kanske inte heller i ett enda moln. 

Nära slutanvändarna
En Multi-cloud lösning gör att såväl datalagring som applikationsutveckling kan ske nära slutanvändarna, oavsett om de är medarbetare eller kunder och oberoende av var de befinner sig. Det kortar ledtiderna, kapar kostnaderna och ger maximal flexibilitet, enligt Kjell Munther:

– Däremot är det inte givet att man ska flytta och anpassa alla gamla befintliga applikationer för en molnresa, även om vi allt oftare hjälper företag att automatisk migrera gammal kod till modernare plattformar som möjliggör drift i molnet. Den bistra verkligheten för många IT-avdelningar är att en hel generation av äldre systemvetare och programmerare är på väg att gå i pension – just när den digitala transformationen av samhälle och näringsliv skriker efter deras kompetens mer än någonsin. Desto större anledning att gå mot en miljö där så många medarbetare som möjligt behärskar IT, påpekar han.

Underlättar för kunderna
Han påpekar att olika molntjänster har olika fördelar:

– Vissa molnleverantörer kanske inte ens finns i vissa länder, andra kan vara mer kostnadseffektiva eller specialiserade på vissa typer av tjänster. Dessutom erbjuds allt fler mervärdestjänster och verktyg inom exempelvis Data Analytics och AI. Dessa tjänster är centrala för att företagen ska uppnå sina affärsmål och på allvar dra nytta av Big Data. Det är en helt annan nivå på utbudet av molntjänster från våra partners idag än för bara några år sedan. 

Exempel på mervärdestjänster som finns i många moln, och som underlättar för kunderna, är verktyg som förenklar den applikationsutveckling som tidigare var systemvetarnas och programmerarnas exklusiva revir.

– Med dagens molntjänster och verktyg kan vi korta utvecklingstiderna och i en framtid kommer vi säkerligen se, eller vi ser det redan idag, att man kan ’konfigurera’ nya tjänster utan att vara systemutvecklare i grunden, säger Munther.

Kostnadskontroll och skalfördelar
I molnet betalar man oftast efter vad som är konsumerat, vilket ger skalfördelar och möjlighet att undvika stora initiala investeringar och möjlighet att växa med sin verksamhet. Du kan enkelt själv, be din partner, eller nyttja funktionalitet/tjänster i ditt cloud för att automatiskt anpassa kapaciteteten utifrån behovet exempelvis i samband med en produktlansering eller kampanj.

– Om centrala mainframe-lösningar hör till det förflutna, går vi nu mot en mer konsumtionsbaserad och användarstyrd IT-modell. Man konsumerar IT när – och där – man behöver det. Hela processen för utveckling av applikationer för både kunder och andra intressenter som företaget vill interagera digitalt med, går så mycket snabbare idag, säger han och sammanfattar:

– Allt det IT-stöd ett företag behöver kan bygga på en modern Multi-cloud lösning. Det blir snabbare och mer kostnadseffektivt. Du kan migrera såväl data som äldre applikationer till webbaserade gränssnitt i molnet.

Utvecklingen mot ökad molnanvändning drivs även av teknikutvecklingen inom mobildata 5G och IoT. Det öppnar upp helt nya möjligheter för tunga applikationer som kan ligga till grund för nya affärsmodeller/tjänster. När allt fler jobbar från mobila enheter och maskiner i produktionen också är uppkopplade, underlättar molnlösningar dataåtkomst och kommunikation.

”En förändringsresa”
Att gå över till molnlösningar är inte bara en teknisk resa, menar Kjell Munther:

– Det är en förändringsresa inom företaget med förändrade arbetssätt i spåren av teknikutvecklingen. Men cloud-miljöerna behöver orkestreras för att få ut verksamhetsnyttan effektivt. 

Hur ser vägen mot en multi-cloud-strategi ut? Utgå från verksamhet och affärsmål, rekommenderar Kjell Munther:

– Vilka krav ställer affären och verksamheten på den framtida IT-miljön? Gör en ’cloud readiness- analys’ av nuvarande applikationsportfölj och ta fram en molnstrategi utifrån den och ditt företags affärsstrategi. Vad ska du ha i de publika molnen, i egna moln eller on-premise? Hur ser samverkan med partners ut? Samarbetsverktyg? Vilka leverantörer? När du rullar ut molntjänster krävs också kommunikation och information, liksom en insikt om hur det påverkar människor och verksamhet. Service och supportbehoven förändras – självbetjäning och automation kommer inte att lösa alla problem – och under överskådlig framtid kommer det fortfarande finnas supportbehov och hjälp att få. 

Ger startups en flygande start
Utvecklingen mot molnlösningar gynnar alla företag, i synnerhet startups.

– Att nystartade bolag i dag får en flygande start och snabbt kan konkurrera med – och till och med ut – etablerade jättar beror delvis på att de inte sitter fast i gammal IT. De bygger sin miljö på molntjänster från dag ett och blir snabbfotade och skalbara. För tio år sedan var de tvungna att investera i servrar och utveckla sin IT. Det slipper de i dag. Det är ju till och med så att många företags erbjudande och affärsmodeller bygger på att snabbt skala upp digitala tjänster och då är molntjänster en förutsättning för deras existens.

Även mer mogna och etablerade företag får helt andra förutsättningar att kostnadseffektivt få global räckvidd och nå andra marknader utan att behöva investera i lokal IT organisation genom att satsa på en Multi-cloud lösning istället.

Läs mer om ditt Multi cloud

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Fujitsu och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer