Hoppa till innehållet

Innehåll från GlobalConnectAnnons

Så blir arbete mot molnet säkrare och snabbare – för hela organisationen

Allt fler företag flyttar sin verksamhet till molnet – och fler medarbetare arbetar mobilt. Det här ställer nya krav på hur internettrafiken ska kunna flöda mer effektivt och hitta den snabbaste vägen upp till molnet utan att tvingas gå en omväg genom ett centralt datacenter. Nu finns en lösning för att bättre, snabbare och säkrare hantera denna trafik – och därmed öka produktiviteten hos användarna.

Ett företag som haft en kraftig tillväxtresa riskerar att ha en fragmenterad digital infrastruktur som är både sårbar och långsam. Den skulle typiskt kunna utgöra en blandning av ett eget datacenter, privata och publika molntjänster, och dedikerade nätverksförbindelser och publika internetanslutningar mellan applikationer hos kunder och leverantörer.

Orsaken till detta virrvarr är ofta att man inte arbetat efter en långsiktig plan vilket lett till ett lapptäcke av applikationer och en avsaknad av skalbar digital infrastruktur.

Molnet – en lösning för framtiden

För att komma tillrätta med detta väljer många företag att genomföra en resa till molnet och flytta sina applikationer och tjänster dit. Men det leder till nya utmaningar – eftersom arbetskulturen också förändrats, inte minst med utbrottet av Covid-19 som gör att många arbetar hemifrån.

– En klassisk WAN-struktur bygger på centralisering där all data måste passera en och samma punkt. När vi nu övergår till att jobba mot molnet vill vi att alla användare ska få den optimala, alltså snabbaste och smidigaste, vägen till molnet oavsett var de befinner sig. I dag kan medarbetarna finnas på hemmakontoret, hos en kund på Mallorca eller på konferens i Las Vegas. Då ska inte all data behöva passera en central punkt på huvudkontoret. Den gamla WAN-strukturen är inte optimerad för att arbeta mot molnet, säger Mikael Westerlund, Chief Technology Officer på GlobalConnect Sverige. 

Byggt för molntjänster

En lösning som gör att ett företag bättre anpassar sig i den här digitala förändringsresan är SD-WAN, eller software defined wide area network.

SD-WAN är från början byggt för att arbeta tillsammans med molntjänsterna. Enkelt uttryckt kan man säga att SD-WAN fungerar som en trafikchef och dirigerar trafiken mellan de olika användarna och applikationerna på ett optimalt sätt, vilket leder till ökad prestanda, tillgänglighet, säkerhet och stabilitet.

– Tanken är att användarna inte ska behöva fundera på var en viss applikation ligger. Däremot ska man ge de olika verksamhetsställena de bästa förutsättningarna att nå de olika applikationerna på ett effektivt och snabbt sätt, utan att göra avkall på säkerheten. SD-WAN kan hantera flera molntjänster och mobila användare på ett enklare sätt eftersom det tidigare beroendet av specifika anslutningstyper kopplas bort och vi går in mot hybridmodeller där vi kan bygga ett nätverk som är oberoende av underliggande anslutningsteknik. Varje användare, kontor eller verksamhetsställe ansluts till företagets nätverk utifrån sitt behov, säger Mikael Westerlund.

GlobalConnect erbjuder SD-WAN till sina kunder.

– Att effektivt använda molntjänster utan att skapa centrala beroenden är en realitet redan nu och att inkludera molnet i WAN:et blir numera lika enkelt som att handla i en onlinebutik. Att dessutom låta nätet övervaka och ta beslut utifrån hur tjänster mår gör att vi kommit till en tid där vi får ett nätverk som faktiskt kan ta proaktiva beslut, avslutar Mikael Westerlund.

Läs mer på www.globalconnect.se

Om GlobalConnect

Med vår digitala infrastruktur i grunden gör vi det möjligt för företag, organisationer och hela samhällen att fungera i en allt mer uppkopplad verklighet. Vi strävar efter att förenkla det komplicerade och vi lever efter vårt kundlöfte – att vara lätta att arbeta med. Vi gör visioner till verklighet.

 

 

 

Mer från GlobalConnect

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GlobalConnect och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera