Annons
Annons
Sponsrat innehåll från GTT Communications

IT-infrastruktur som snabbt kan anpassas har blivit en konkurrensfördel

Ny teknik som AI, Cloud, Edge Computing, Internet of Things och inte minst lanseringen av 5G hjälper organisationer att digitalisera och nå sina strategiska mål. Samtidigt skapar detta allt större mängder trafik från det ökande antalet enheter. För att företag ska kunna konkurrera och växa i den digitala världen har därför nätverkets fördröjning, prestanda och tillförlitlighet blivit viktigare än någonsin visar en oberoende undersökning, genomförd av Sapio Reaserach på uppdrag av GTT Communications.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kraven på digitalisering är hög och trots att nätet ofta är en förutsättning för detta så är det ett område som lätt förbises. Nätverksprestanda spelar en avgörande roll för hur användarna upplever molnbaserade tjänster och när alla applikationer finns tillgängliga på internet behöver företag säkerställa en hög kvalitet just över internet. Nya applikationer förändrar traditionella affärsprocesser oavsett om de levereras till datacenter, molnet eller som SaaS (software as a service). Att säkerställa friktionsfri användarupplevelse är en avgörande faktor för alla CIO:er idag.   

För att hänga med i den digitala utvecklingen måste företag investera i ny teknik. I genomsnitt 16,5 procent av den årliga it-budgeten förväntas spenderas på nätverksinfrastruktur 2020 visar rapporten Enterprise Networking Trends 2020: The Rise of SD-WAN, som är en oberoende undersökning av it-beslutsfattare på cirka 1500 företag i 12 länder – däribland Sverige, Danmark, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och USA.

En majoritet satsar på SD-WAN

SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) ligger högt på många organisationers agendor och 2020 ser ut att vara brytpunkten i utvecklingen. Drygt två tredjedelar av it-beslutsfattarna i undersökningen planerar att införa SD-WAN i sin nätverksstrategi 2020, aningen enbart eller som en del av en hybrid WAN-strategi för att möta nya krav på tillgänglighet, skalbarhet och säkerhet.

– För att kunna hantera den ökande mängden data behöver du en bra infrastruktur och ännu viktigare är att du måste kunna distribuera all information på ett effektivt sätt. SD-WAN hjälper företag att optimera användningen av sina nätverk eftersom de kan prioritera trafik för de viktigaste applikationerna och de som är känsliga för latens över långa avstånd, till exempel video och telefoni, säger Fredrik Standlund, VP Sales Sverige och Finland på GTT Communications.

GTT Communications är en ledande global cloud networking-leverantör som äger och driver ett Tier 1 Internet-nät. GTT har erbjudit SD-WAN-tjänster sedan 2015, till skillnad från många andra leverantörer som fortfarande är i teststadiet.

– I stort sett alla pratar SD-WAN idag och många operatörer gör piloter och testlösningar. Vi är redan inne på tredje generationen och har lärt oss hantera lösningen på bästa sätt tillsammans med våra kunder.

”Kan få en ROI på 213 procent”

Trots hypen kring SD-WAN så är de ekonomiska aspekterna fortfarande avgörande för införande. En majoritet av de tillfrågade uppger att kostnaderna för installering och osäkerheten kring investeringens avkastning är de främsta barriärerna mot SD-WAN.

– Därför är det extra roligt att Forrester har intervjuat GTT:s kunder och genomfört finansiella analyser som visar att företag med SD-WAN från GTT kan få en ROI på 213 procent och en återbetalningstid på under sex månader. Det är otroligt viktigt för oss att kunna visa på konkret affärsnytta med GTT:s SD-WAN.

Trenden går från stora fysiska datacenter till att majoriteten av företag anammar en “cloud first-strategi” då de insett att man måste komma åt de marknadsledande applikationerna via internet. Undersökningen visar att svenska företag siktar på att ha 65 procent av sin infrastruktur i molnet under 2020. Samtidigt uppger över hälften att det ökade behovet av bandbredd på grund av detta är en utmaning. Detta skapar ytterligare behov hos företag och molnleverantörer att ha så bra tillgänglighet som möjligt för tjänsterna.

– Internet är inte bara internet. Det är fullt av utmaningar, och slumpmässiga leverantörer runt om i världen kan inte garantera kvaliteten mellan varandra. Vi ger it-avdelningarna den bästa utgångspunkten för att bygga sin infrastruktur och här är SD-WAN ett mycket viktigt element, säger Fredrik.

Stora fördelar med Tier 1

Att välja en Tier 1-leverantör som GTT kommer med flera fördelar. Internet bygger på flera ihopkopplade nät världen över vilket skapar en komplex struktur för nätägare då man måste komma överens med varandra kring hur man dirigerar trafiken. Som Tier 1, den högsta statusen, är komplexiteten mindre. Man behöver inte köpa och sälja trafik med andra aktörer utan kan ge access till hela internet. Det skapar betydande fördelar för slutkunden att det finns kontroll över trafiken i största möjliga utsträckning.

– Vi är inte bara en nätoperatör utan en ”cloud connectivity providor” och bygger hela vårt nät kopplat till molnet. I och med vårt kraftfulla Tier 1-nätverk blir vi också attraktiva för molntjänstleverantörerna som Google, AWS and Microsoft Azure som blir trygga med att deras slutkunder får bra prestanda, fortsätter Fredrik.

Det är svårt att förutse framtiden, men du kan vara redo för den

Möjligheterna med ny teknik och nya innovationer så som maskinlärning, IoT och 5G verkar oändliga. Att navigera genom denna förändring kräver dock att organisationer har en solid it-infrastruktur som snabbt kan anpassas sig till förändrade affärsbehov. Det är också viktigt att utveckla rätt färdigheter eller hitta rätt partner eller tjänsteleverantör för att göra övergången så smidig som möjligt.

Läs mer om GTT

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av GTT Communications och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer