Annons
Annons
Sponsrat innehåll från IFS

Byggbranschens digitalisering: Tre trender för 2019

Kenny Ingram, globalt ansvarig på affärssystemföretaget IFS för lösningar inom byggbranschen. Här tolkar han de tre viktigaste trenderna för en nära framtid.
Kenny Ingram, globalt ansvarig på affärssystemföretaget IFS för lösningar inom byggbranschen. Här tolkar han de tre viktigaste trenderna för en nära framtid.
I år väntas en boom för byggbranschens digitalisering.  – Branschspecifika, integrerade affärssystem kommer att bli drivmedlet i många nya byggprojekt och inom alltmer infrastruktur, säger Kenny Ingram, globalt ansvarig på affärssystemföretaget IFS för lösningar inom byggbranschen.  Här tolkar han de tre viktigaste trenderna för en nära framtid. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

IFS skapar integrerad IT för byggbranschen

Trend 1: I år kommer fler byggföretag än någonsin att satsa på integrerade affärssystem

 Tio procent av dagens byggföretag riskerar att slås ut under de kommande fem åren. Byggbranschen balanserar mellan en ökande efterfrågan och sjunkande marginaler, vilket gör att fler företag försöker gå från att vara dokument- till datadrivna. Därför närmar sig nu första steget för många företag mot helt integrerade affärssystem (ERP).

Två starka drivkrafter bakom den här transformationen är minskande marginaler och nya konkurrenter. Försämrade vinstutrymmen innebär i korthet att byggföretagen måste producera mer, med mindre resurser. Enligt en färsk rapport från Deloitte hade de tio största byggföretagen i Storbritannien en genomsnittlig negativ marginal på 0,5 procent under november 2017.

När det kommer till nya konkurrenter kan man konstatera att endast 23 av världens 100 största byggföretag var europeiska 2017. 2010 var siffran 44. Samtidigt ökade de asiatiska företagen på listan från 41 till 51. Det handlar om en marknad som beräknas vara värd 8 biljoner dollar år 2030.

Dessutom, vad kommer att hända den dagen då företag som Amazon och Uber ger sig in i byggbranschen? Sammantaget ökar de nya konkurrenterna behovet av affärssystem som verkligen är integrerade med verksamheten.

 Trend 2: Livscykelhantering med modeller av byggnader och affärssystem blir ett måste

Digitala lösningar för livscykelhantering av resurser blir en viktig fas i förvandlingen av byggbranschen. Nyckeln till framgång är att kombinera all funktionalitet som krävs i ett byggprojekt, från ekonomihantering till design och själva byggandet.

Motorn i satsningarna blir informationsmodeller som kopplas till livscykelhantering. Krydda anrättningen med funktionalitet från affärssystem, som möjliggör att en representation av data kan användas i alla faser av ett projekt.

En sådan transformation gör det också möjligt att byta från en dokumentbaserad verksamhet till en databaserad. Under 2019 kommer de första satsningarna av den här typen att se dagens ljus i byggbranschen.

 Trend 3: 2022 kommer hälften av alla byggprojekt att vara modulära

 I en fabrik som öppnades i Liverpool förra året jobbar 150 personer, dygnet runt, med att bygga modulära hem. Målet för första verksamhetsåret är 450 nya hem, och man är på god väg. IFS affärer med kunder som bygger modulärt ökade med 300 procent 2018.

Drivkraften bakom trenden är bland annat den globala bostadsbristen. Det gäller alla typer av bostäder, från fängelser till lyxvillor. FN förutspår att fler än 2 miljarder nya hem behöver byggas under de kommande 80 åren, samtidigt som det råder stor kompetensbrist inom byggbranschen. Lägg till det att nya aktörer, som fabriken i Liverpool, arbetar mer agilt och snabbrörligt än de etablerade. Den snabba utvecklingen visar tydligt att etablerade byggbolag är i behov av modernisering. Och den kommer att ske under de närmaste åren, med hjälp av nya digitala lösningar.

 10 frågor du bör ställa dig innan du investerar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av IFS och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer