Annons
Annons
Sponsrat innehåll från IFS

Byggföretagens utmaning: Få full finansiell kontroll över projekten

Långsiktiga affärer kräver full kontroll över projekt och ekonomi. Effektiva informationsflöden och förbättrad projektstyrning är med andra ord a och o för att öka lönsamheten.
– Jag brukar jämföra det med en discjockey som förbereder nästa låt. På samma sätt måste en controller vara både redo och före sin publik, säger Steve Treagust, Global Director for Finance på IFS.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ERP ger full kontroll över projekt och ekonomi 

Byggindustrin är inte riktigt som andra branscher. Och att hålla ordning och reda på byggprojekt med ett vanligt Excel-ark är inte det enklaste. Program som saknar smarta mjukvarulösningar har inte full kontroll på manipulering, och det kan vara lätt och lite för frestande för en projektledare att skräddarsy och till och med gömma undan data så att resultatet passar en controller.

– När byggföretagen växer räcker inte längre det tvådimensionella kalkylbladet för företagets mångdimensionella krav. Med ERP-lösningar får företaget kontroll och kan effektivisera sina informationsflöden och förbättra projektstyrningen, säger Steve Treagust, Global Director for Finance på IFS.

AI minskar riskhanteringen

Nästa steg i utvecklingen är redan här: Att integrera AI-baserade verktyg som ett komplement till mer traditionella ERP-metoder. Allt för att mer exakt kunna förbättra prognoserna i de olika faserna av ett projekt. I förlängningen kan detta ge stora fördelar för bland annat en mer fokuserad och förbättrad risk- och prishantering.

Här är Steve Treagusts 3 tips för att få full finansiell kontroll i byggindustrin.

1. Rekrytera rätt

Erfarenhet, entusiasm och energi. Det brukar sägas att om en controllers skor är rena är risken stor att stor att personen inte har full kontroll. Och visst krävs det något särskilt för att få alla involverade med på tåget. Att lyckas påverka och förena folk både ute på arbetsplatserna, på kontoret och i styrelserummet kräver ett stort engagemang. Det inkluderar ofta både övertalning och förhandlingar. Det är då de där tre inledande e-orden kommer in.

2. Använd controllerns verktyg 

Rapporter som kostnads- och resultaträkningar gör det möjligt att ta del av olika scenarier. Likaså prognoser kring underleverantörers prestanda och ledning, kostnadskurvor och fakturering.

3. Synergier med hjälp av integration

Verktyget i sig är förstås användbart, men när komponenterna digitaliseras och integreras skapar det ett kontrollsystem som använda viktig information från en enkel ERP-lösning. Fördelarna med detta är hastigheten, noggrannheten och säkerheten. Men det här gör det också möjligt för controllern att lägga till information för att skapa olika scenarion.

10 faktorer som påverkar ditt val av system

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av IFS och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer