Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Lendify

Därför är privatlån en bra investering även vid lågkonjunktur

Investeringar i privatlån lyfts ofta fram som ett alternativ till en skakig börs. Men vad händer vid en lågkonjunktur – vad gör att det är en säker investering även då?
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investera i lån till god avkastning hos Lendify

Vi har länge sett tecken på en antågande lågkonjuntur och nedåtsignalerna fortsätter att hopa sig i horisonten. Just nu ser vi en avmattning som tros fortsätta under en tid framöver.

Under en lågkonjunktur kan börsen tappa rejält i värde, och därför rekommenderas ofta andra tillgångsslag – exempelvis att investera i privatlån.

Privatlån är ett bra alternativ eftersom det inte korrelerar med börsen och inte har samma svängningar som aktiemarknaden. Samtidigt är avkastningen hög i förhållande till risken.

Lånemarknaden stabil även i djupa lågkonjunkturer
Tittar vi historiskt har den svenska lånemarknaden till privatpersoner i Sverige varit stabil även i djupa lågkonjunkturer.

– Även i en så kraftig nedgång som under 90-talskrisen var kreditförlusterna kopplade till lån till svenska privatpersoner låga. Vad gäller privatlån, det vill säga lån utan säkerhet eller blancolån, kunde vi se att kreditförlusterna ökade under finanskrisen 2008/2009 från cirka 1 procent till 2 procent. Jämför det med aktiemarknaden som gick ned med 42 procent 2008, säger Erika Eliasson, strategisk kommunikationschef på Lendify, Sveriges största bankutmanare. 

Avkastning i förhållande till risk är hög
Det är därför privatlån är en säker investering även i tuffare tider.

– Lendifys kreditförluster ligger på cirka 1,5 procent, och om kreditförlusterna skulle dubblas skulle den genomsnittliga årsavkastningen ligga på cirka 3,5 procent i ställer för på cirka 5 procent. Avkastning i förhållande till risk är hög och kreditförlusterna ska öka drygt tre gånger för att ditt insatta kapital överhuvudtaget ska påverkas.

En annan sak som talar för tryggheten i privatlån är de förutsättningar vi i Sverige har för utlåning. Vi har personnummer, gedigen kreditinfo genom exempelvis UC och en kultur av att återbetala våra lån. Vi har också en infrastruktur gällande uteblivna betalningar genom inkassoföretag och Kronofogdemyndigheten.

Stabil marknad
Marknaden för privatlån är också god, visar Finansinspektionens senaste rapport ”Svenska lån till konsumtion” där man har kartlagt 380 000 låntagare hos 34 olika företag. Tillväxten för den typen av lån följer konjunkturutvecklingen i stort och i dagsläget växer privatlånemarknaden med 9 procent per år. Rapporten visar också att det är låntagare med de högsta inkomsterna som tar de största lånen och att det är de stora lånen som växer snabbast. Samtidigt är hushåll som tog ett nytt lån 2018 mindre sårbara än de som gjorde det 2017. Det innebär att de är mindre känsliga mot eventuella inkomstbortfall vid exempelvis arbetslöshet.

Central kreditbedömningsprocess 
I rapporten från Finansinspektionen framgår också att endast 11 procent av nischbankerna genomför en KALP (kvar att leva på-kalkyl) i sin kreditbedömning.

– På Lendify har vi en gedigen kreditprövningsprocess med kontroll från UC, KALP samt elektroniskt kontoutdrag på dem som ansöker om lån, säger Erika Eliasson.

– Det gör vi både för att skydda våra investerare från kreditförluster och våra låntagare från överbelåning, avslutar Erika Eliasson. 

Samtidigt rekommenderar Lendify sina investerare att sprida risken, och erbjuder korgar där risken sprids på minst 60 olika lån för den som investerar 100 000 kronor eller mer.

Läs mer om att investera i lån till god avkastning hos Lendify

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Lendify och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer