Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Loudspring

Ökat intresse för hållbara lösningar efter corona-krisen skapar gyllene tillfälle för företag inom clean-tech

Investmentbolaget Loudspring har de senaste åren byggt upp en portfolio av företag som ligger i täten av clean-tech, och nu satsar man hårdare i Sverige.
– Investerare borde granska vår verksamhet. Vi tror att vi är väldigt undervärderade i förhållande till vår potential, säger Jarkko Joki-Tokola, VD för Loudspring.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den pågående corona-pandemin med stängd industriproduktion och minskad flygtrafik i många regioner har fått en positiv bieffekt: Människors närmiljö har kraftigt förbättrats.

Det visar att naturen återhämtar sig om bara utsläppen minskar och människor lever mer hållbart. När corona-pandemin är över kan intresset för mer hållbara lösningar öka.

I investmentbolaget Loudsprings portfölj finns en handfull företag vars affärsverksamhet är fokuserad just mot att utveckla miljövänliga lösningar, främst inom energi, IT och hållbar utveckling. Kampen mot klimatförändringar, bättre hållbarhet och mer varsamhet i resursanvändningen är målsättningar som företagen arbetar efter.

De senaste åren har företagen utvecklats väl, haft god tillväxt och presenterat nya produkter och lösningar.

Stora energivinster med ny teknik

Bland bolagen i Loudsprings portfölj finns Eagle Filters, som tillhandahåller högpresterande luftfiltreringslösningar för gaseldade kraftverk.

Genom att använda företagets produkter kan effektiviteten och kapaciteten i anläggningarna förbättras avsevärt – med minskad energikonsumtion. Tekniken har en potential på över 10 miljarder euro i årliga kostnadsbesparingar för energibranschen.

Tekniken har ytterligare användningsområden, som till exempel i fläktsystemen i byggnader. Detta är ett område med stor potential i framtiden.

– Det här företaget har en spännande produkt som vi tror mycket på. Loudspring äger 80 procent av bolaget, säger Lassi Noponen, co-grundare och chef för Loudsprings svenska verksamhet.

Framgångsrika på enorm marknad

Nuuka Solutions är ett bolag inom proptech som Loudspring äger knappt häften av. Företaget arbetar inom konceptet Smart Buildings och levererar teknik som uppskattningsvis kan ge fastighetsägare kostnadsbesparingar inom energianvändningen på upp till 30 procent, för värme, el och klimatanläggningen.

– Sverige är en stor marknad för Nuuka Solutions. Företaget har både egen personal och eget kontor här. En stor marknad är den svenska detaljhandeln, som använder lösningar från företaget, säger Lassi Noponen.

Ett annat företag man investerat i är Sofi Filtration, som utvecklat ett unikt system för vattenfiltrering. Till exempel kan det rena vatten från mikroplaster. Med denna lösning är driftskostnaderna bara en bråkdel av motsvarande, existerande lösningar. Loudspring äger knappt 25 procent av Sofi Filtration.

Andra bolag Loudspring investerat i är ResQ Club, som förmedlar överbliven mat från restauranger. Företaget är marknadsledande inom detta segment.

Ytterligare ett företag är det Lund-baserade Enersize, som utvecklat metoder för energibesparingar med fokus på tryckluftssystem inom industrin. Med företagets lösningar kan energikostnaden för att driva tryckluftssystemen minska med 30 procent. Loudspring äger knappt 20 procent av Enersize. 

Loudspring bidrar till bättre hållbarhet

Siffror från Loudspring gör gällande att företagen som de äger gemensamt haft stor inverkan inom miljö- och hållbarhetsområdet. Under 2018 bidrog företagen till minskade koldioxidutsläpp som motsvarar utsläppen från från 1,138,247 flygresor för en passagerare tur och retur mellan Stockholm och Helsingfors, eller de årliga utsläppen från 100,128 bilar i Sverige.

Likaså bidrog man 2018 till att minska vattenanvändningen motsvarande vad 122,441 svenska hushåll använder årligen.

– Det här är områden som allt fler människor i Sverige känner ett engagemang för. Allt fler vill bidra till det mer hållbara samhället. Det gör att vi arbetar på en marknad som hela tiden ökar, säger Lassi Noponen.

Nordisk approach

Gemensamt för de företag som Loudspring äger är att de är teknikledare inom sina respektive områden och att de är nordiska. Alla är svenska eller finska.

För två år sedan stod Loudspring inför tuffa utmaningar men dessa tog man sig igenom och nu sker tillväxten enligt plan.

Loudspring kommer i framtiden att satsa på nya förvärv. Flera spännande företag finns i sikte. Men först måste man få ordning på avkastningen på bolagen man investerat i.

– Investerare som söker intressanta företag att satsa på borde titta på Loudspring och se den potential vi har. De kan också titta på analysen från Penser Bank. Jag tror att vårt företag är kraftigt undervärderat, säger Jarkko Joki-Tokola. 

Läs mer på: www.loudspring.earth 

Om Loudspring

Loudspring är ett investmentbolag inriktat mot clean-tech branschen.

Investeringsportföljen består främst av bolag verksamma inom energi, IT och hållbar utveckling. Störst verksamhet återfinns på den nordiska marknaden.

Bolaget gick tidigare under namnet Cleantech Invest och har i dag kontor i Helsingfors och i Stockholm.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Loudspring och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer