Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Microsoft

”Artificiell intelligens har redan förändrat arbetslivet”

Svenska företag ligger i framkant när det gäller att implementera artificiell intelligens, visar en ny rapport från Microsoft och EY.  Och det kan snart betyda ökad effektivitet och nya affärsmöjligheter. – AI har redan börjat förändra arbetslivet, säger Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Varannat svenskt storföretag räknar med att artificiell intelligens – AI – kommer att ha mycket stor inverkan på deras kärnverksamhet. Och hela 80 procent tror att den tekniska utvecklingen kommer öppna upp helt nya affärsområden för företaget. Detta visar rapporten ”Artifical Intelligence in Europe” som tagits fram av EY på uppdrag av Microsoft.

Rapporten, som bygger på djupintervjuer med IT-chefer och chefer i ledningsgruppen på 260 storföretag i Europa, visar att svenska företag ligger långt fram när det gäller att implementera AI i sina verksamheter. Nära hälften uppger att de redan kommit förbi pilotprojekts-stadiet i sina AI-satsningar, det europeiska genomsnittet är 32 procent.

– Rapporten visar tydligt att företagsledare på några av Sveriges största företag räknar med att digitaliseringen kommer innebära nya möjligheter för såväl företag som samhälle, säger Daniel Akenine.

Svenska storföretag ser också fler användningsområden för AI, visar rapporten. I ett kort perspektiv handlar det mycket om att använda tekniken för att automatisera vissa arbetsuppgifter. Det handlar också om att med hjälp av maskininlärning förutspå utveckling baserat på analys av historiska data och ta fram insikter ur stora datamängder. I ett längre perspektiv tror många svenska företagsledare att AI kommer att användas för att utveckla kundrelationer och för att få bättre beslutsstöd på strategisk nivå.

– AI har redan börjat förändra arbetslivet, 74 procent av företagen ser möjligheter att implementera smart automation på bred front och flera uppskattningar talar om att mellan 20 och 30 procent av alla nuvarande uppgifter går att utföra helt utan mänsklig inblandning. Genom att automatisera repetitiva uppgifter, som ofta ses som tråkiga, frigörs tid till mer kreativa och stimulerande arbetsuppgifter, säger Daniel Akenine.

Artificiell Intelligens är ett av de mest omtalade fenomenen inom tech just nu. Trots det visar rapporten från Microsoft och EY framgår att synen på vad som innefattas i begreppet AI varierar mycket beroende på vem man frågan.

– Det ökar behoven av kunskap och av att dra lärdomar från andra aktörer för att vara fortsatt konkurrenskraftig inom området. Genom att få input från närmare 300 europeiska storbolag tycker vi denna rapport ger en ganska tydlig bild av hur teknologin faktiskt används i näringslivet här och nu. Rapporten ger också praktisk hjälp med att navigera sig fram i det relativt komplexa AI-landskapet, säger Marie Fossum Strannegård, partner inom TMT-sektorn på EY.

FAKTA: Detta är artificiell intelligens

  • AI beskrivs ofta som något som ger datorer eller dataprogram ett intelligent beteende. 
  • I stället för att ge exakta instruktioner till datorn om vad den ska göra programmeras den för att själv förstå och lösa uppgifter. 
  • Trots att du sällan tänker på det möter du dagligen redan AI i din vardag, allt från när PowerPoint i Office 365 numera automatiskt ger dig layoutförslag och beskär bilder, till att funktionen My Analytics gör breda sammanställningar och statistik över din digitala arbetsdag. 

Ta del av rapporten Artificial Intelligence in Europe

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Microsoft och ej en artikel från Dagens industri
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies