Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Oaklins

Här är den nya generationens M&A

M&A är starkt förknippat med traditionella arbetsmetoder men i takt med att klienternas verksamheter utvecklas måste även byråerna förändras. Oaklins fokuserar på entreprenörer, till stor del men inte uteslutande inom techsektorn, och väljer att göra M&A på sitt sätt. Med ett ungt transaktionsdrivet team möter de den nya generationens entreprenörer på deras villkor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En föränderlig och snabbrörlig marknad innebär att dagens klienter inom M&A ser annorlunda ut. Vanligtvis riktar sig byråer inom området ofta in sig på antingen generationsskiftesbolag eller riskkapitalägda bolag. Oaklins, tidigare Avantus, har valt en annan väg och har ett tydligt fokus på entreprenörsledda bolag, ofta yngre bolag som är mitt inne i sin tillväxtresa.

– Det är den typ av klient vi ofta bygger upp en speciell relation till, vilket på ett naturligt sätt leder till att vi verkligen gör allt för att hitta en optimal lösning för varje klient. Varje situation är helt unik så då måste man vara lyhörd och genuint intresserad om man ska lyckas hitta en lösning som blir bra på sikt. Vi följer ofta våra entreprenörer efter att de har sålt sina bolag och de flesta av våra nya klienter kommer på rekommendation från tidigare enreprenörer vi har jobbat med, säger Adel Koubaa, managing partner på M&A-byrån Oaklins Sweden. 

Ta reda på mer om Oaklins

Global räckvidd en hygienfaktor

Oaklins har två huvudsakliga affärsben där de på köpsidan vanligtvis arbetar med förvärv åt globala svenska aktörer som söker förvärvsobjekt utanför Norden.

Under det senaste året har man bland annat hjälpt Sandvik med två förvärv i USA. På säljsidan ligger fokus på entreprenörer inom flera olika branscher men med en tonvikt på techbolag. Genom sin globala organisation som består utav 60 firmor i 40 länder kan man identifiera potentiella köpare på global basis, samtidigt som man har tillgång till sektorexpertis genom de 800 medarbetare som ingår i organisationen.

Genuint intresse för bolagen

Sedan 2015 har Oaklins genomgått ett generationsskifte och gradvis förändrat sitt arbetssätt. ”Face time” och prestigefyllda konferenser har bytts ut mot aktiviteter där man faktiskt träffar entreprenörer, exempelvis på mässor och seminarier. Många anställda på Oaklins har dessutom själva startat upp egna bolag.

– Vi måste precis som i alla andra branscher anpassa oss till en omvärld under förändring. M&A har länge präglats av långa arbetsdagar där man måste göra sina hundår för att avancera. Vi arbetar hårt för våra klienter, men inte för att skryta om hur många timmar vi har jobbat under en vecka, säger Adel Koubaa och fortsätter:

– Det finns många aspekter i hur M&A drivs idag som inte har hängt med utvecklingen för hur unga framgångsrika svenska bolag driver sina verksamheter, inte minst inom techsektorn. Om vi ska kunna fortsätta representera våra klienter på ett trovärdigt sätt måste vi också förstå vad det är som har gjort dessa bolag framgångsrika. Hur ska vi annars kunna övertyga en internationell strategisk aktör om fördelarna med att investera i ett svenskt entreprenörsbolag?

Oaklins etablerar ofta en nära relation till sina klienter som lever vidare efter en transaktion har ägt rum. På så sätt har man byggt upp ett starkt nätverk av entreprenörer där nya idéer kan utbytas. Kombinationen av professionalism och ett genuint intresse för entreprenörskap skapar en trygg miljö för de klienter man jobbar med.

Läs mer om Oaklins

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Oaklins och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer