Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Riksbyggen

Robotarnas intåg i fastighetsbranschen

Allt fler branscher stöps om i och med digitaliseringen. Fastighetsbranschen må ses som konservativ men även här är robotar och andra tekniska lösningar på framfart. På Riksbyggen gör robotarna administrativt jobb i en handvändning och sparar både tid och pengar. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Läs mer om teknisk förvaltning

På Riksbyggens servicecenter i Västerås jobbar man med ekonomiadministration, bostadsadministration och redovisning åt bostadsrättsföreningar och kommersiella kunder. Varje år görs 700-800 bokslut, 25 0000 överlåtelser av lägenheter och lika många pantförskrivningar, så väl som skattedeklarationer, momsdeklarationer och hantering och kontraktsskrivning av parkeringplatser, förråd och garage.

– Våra volymer är väldigt stora och vi är som en jättestor redovisnings- och administrativ byrå, säger Helena Grinneby, verksamhetschef.

Alla som någon gång har arbetat med administration av det här slaget vet att det innebär enorma mängder pappersarbete och ett ofta repetitivt arbete. I samband med ett byte av affärssystem 2016 började man därför att arbeta med robotisering av enkla processer.

– Vi insåg att bara genom att byta affärssystem skulle vi inte bli så effektiva som vi tyckte att vi ville bli, utan vi behövde något mer, säger Helena Grinneby. 

Därför har man inom verksamheten byggt en mjukvara som kan styra andra mjukvaror – kort och gott en robot.

– Vårt jobb är att identifiera en process där någon gör något manuellt och väldigt styrt så att det går att rita upp det i ett enkelt flöde. Sedan bygger vi flödet i mjukvaran och testar att allt fungerar. Sedan driftsätter vi det och förvaltar så att om det kommer ändringar ändrar vi så att roboten jobbar likadant som de mänskliga handläggarna, säger Ola Nykvist, robotutvecklare, och fortsätter:

– Mycket handlar om att identifiera de enkla fallen och låta roboten ta dem, så får handläggarna ta de som kräver mer tankeverksamhet och detektivförmåga.

I nuläget är det 15-20 processer som delvis sköts av roboten. Det handar om exempelvis överlåtelsehantering, kontraktsskrivning, fakturering, rapportunderlag för bokslut, procenthöjningar och vissa kontroller. Mellan 50 och 80 procent per process sköts av roboten, resten gör en handläggare manuellt. Fördelarna är flera.

– Vi har ganska stora volymer på många av de här processerna. En manuell handläggare som sitter och gör samma sak kommer att göra fel. Med roboten sparar vi både tid och höjer kvaliteten på det jobbet som blir gjort, säger Ola Nykvist.

Högre kvalitet och snabbare svarstid är så klart något som uppskattas av kunderna.

– Om en kund skickar in ett fakturaunderlag gör roboten en färdig faktura inom en timme i stället för att det tar några dagar, säger Ola.

Nu tittar man på hur robotverksamheten kan tas vidare. Både i den egna verksamheten och till andra delar av Riksbyggen.

– Vi tror att roboten kommer att ta 80 procent av de ärenden som kommer in här hos oss. Det känns spännande att se hur det kommer att se ut om 5 år, säger Helena Grinneby.

Även på andra områden inom Riksbyggen har maskiner tagit över och underlättat arbetet. På energiområdet är en rad tjänster i dag digitaliserade, något som sparar både tid och pengar åt kunderna. Dessutom använder man sig av drönare för takinspektion och inspektion av hängrännor på de fastigheter som man förvaltar.

– Vi har ett 15-tal drönare över hela landet som vi använder. Det är oerhört effektivt eftersom det eliminerar risker för personalen som slipper gå på tak eller använda hävare. Dessutom sparar man kostnader eftersom man kan göra punktinsatser där drönaren har visat att det behövs. Jag är helt övertygad om att det kommer fler användningsområden för drönarna framåt, säger Göran Danling, ansvarig för energitjänster på Riksbyggen Fastighetsförvaltning.

Dessutom har man projekt där drönarbilderna blir till 3D-animeringar, något han tror kan bli oerhört användbart vid exempelvis ombyggnationer.

– Vi kommer att kunna hitta ännu fler nyttor med det här och det känns väldigt spännande. Att Riksbyggen med egna drönare kan producera 3D-bilder, det tycker jag är lite kul och kanske inte något man hittills har förväntat sig av oss.

Ta ett helhetsgrepp om förvaltningen – se vad Riksbyggen kan göra för dig

Fakta:

  • Riksbyggen grundades 1940 och är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter.
  • Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare och förvaltar cirka 200 000 bostadsrätter och 100 000 hyresrätter samt kommersiella och offentliga lokaler. Det innebär att mer än en halv miljon människor bor i bostäder som Riksbyggen tar hand om. Sammanlagt har Riksbyggen verksamhet på över 430 orter runt om i landet, från Trelleborg i syd till Karesuando i norr.
  • Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Riksbyggen och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer