Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Riksbyggen

Så skyddar du fastigheten mot digitala inbrott

En granskning som gjordes av SR Ekot för drygt ett år sedan visar att över 300 svenska fastigheter som är uppkopplade mot internet har säkerhetsbrister.
En granskning som gjordes av SR Ekot för drygt ett år sedan visar att över 300 svenska fastigheter som är uppkopplade mot internet har säkerhetsbrister.
Hundratals fastigheter i Sverige kan vara uppkopplade mot internet utan skydd mot intrång. Hackare kan enkelt kapa modem eller uppkopplad utrustning, ändra temperatur, stänga av ventilationen eller ta sig genom låsta dörrar.
– Intrång gör att kostnader skenar och komforten försämras. De här tekniska systemen kan lätt exponeras för människor som inte har samma goda tankar som vi, säger Robin Dunborg, energiingenjör på Riksbyggen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ta ett helhetsgrepp om förvaltningen

I dag är många fastigheter uppkopplade mot internet. Det kan exempelvis vara för driftövervakning av vatten och värme, automatisk mätdatainsamling eller inpasseringssystem. Många gånger är de olika funktionerna uppkopplade via ett vanligt 3G-modem, ofta utan brandvägg eller med obevakade brandväggar.

Många fastigheter i riskzonen
En granskning som gjordes av SR Ekot i december 2017 visar att över 300 svenska fastigheter som är uppkopplade mot internet har säkerhetsbrister. I flera fall krävdes inget lösenord för att till exempel ändra temperaturen i huset. Enligt it-säkerhetsexperter är intrång på fastighetssystem vanligt och många oförklarade problem kan bero på just intrång.

Och det finns flera exempel i närtid där fastigheter har hackats. I en nybyggd fastighet fick de boende regelbundna kallduschar och det tog fyra månader innan hyresvärden upptäckte att någon hade hackat systemet som styr varmvattnet.

Det är inte bara temperaturen och varmvattnet som kan påverkas. Allt som är kopplat till en styrdator går ofta att kontrollera på samma sätt, som ventilation och inpasseringsystem som låser upp dörrar. Det har också skett regelrätta kapningar av modemen där det skickas sms från modemet till olika betalnummer. 

Så kan du skydda ditt hem
För att skydda sina kunder från intrång har Riksbyggen tagit fram tjänsten Connect, där man sätter upp en brandvägg hos kunden med kontinuerlig övervakning.

– Det är en tjänst som vi verkligen tror kommer att behövas eftersom våra kunders system är uppkopplade mot internet. Med Riksbyggen Connect finns det alltid någon hos oss som håller ett öga på brandväggen, vilket innebär att det inte går att ta sig in och manipulera de tekniska systemen på distans, säger Robin Dunborg och fortsätter:

– Den här tjänsten är till för att förhindra intrång från obehöriga. Det är tråkigt att den behövs, men ingen är riktigt säker i dag och därför vill vi erbjuda våra kunder Riksbyggen Connect.

Enligt Göran Danling, ansvarig för energitjänster på Riksbyggen fastighetsförvaltning förstår många kunder vikten av att ha en fastighet som står pall mot digitala inbrott.

– Det har ju varit ett antal kända fall av hackers som har varit inne i fastigheten, och det kan alla drabbas av. En Connetct-lösning är smart eftersom du även kan spara pengar genom att ha flera system på en brandvägg, säger han och fortsätter:

– Riksbyggen Connect är något som vi är väldigt stolta över. Det är inte så många rikstäckande förvaltningsbolag som erbjuder den här tjänsten. 

Läs mer om Riksbyggens tekniska förvaltning

Fakta:

  • Riksbyggen grundades 1940 och är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter.
  • Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare och förvaltar cirka 200 000 bostadsrätter och 100 000 hyresrätter samt kommersiella och offentliga lokaler. Det innebär att mer än en halv miljon människor bor i bostäder som Riksbyggen tar hand om. Sammanlagt har Riksbyggen verksamhet på över 430 orter runt om i landet, från Trelleborg i syd till Karesuando i norr.
  • Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Riksbyggen och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer