Annons
Annons
Sponsrat innehåll från SecureAppbox

De har lösningen på GDPRs allra största utmaning

När dataskyddslagen GDPR träder i kraft i maj blir det olagligt att hantera personuppgifter via e-post, en utmaning som få organisationer idag har ett bra svar på. Just hanteringen av ostrukturerad data, som e-post, lyftes också fram som den allra största utmaningen med GDPR under en stor CIO-konferens i höstas. Enligt säkerhetsföretaget SecureAppbox finns dock lösningen på problemet redan. ”Vi erbjuder en plattform som löser de här mest komplexa delarna av GDPR”, säger vd Anders Jonson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt Anders Jonson, vd på säkerhetsföretaget SecureAppbox, är den nya dataskyddslagen GDPR viktig av flera skäl. Lagen stärker inte bara skyddet för våra personuppgifter utan anpassar även personuppgiftshanteringen till den digitala ekonomin. 

I dag hanteras våra personuppgifter nämligen inte bara av organisationen vi är kund hos utan passerar också förbi deras partners och leverantörer. Vad GDPR gör är därför att fördela ansvaret för att skydda personuppgifterna till alla parter som hanterar dem, exempelvis partners eller leverantörer av olika molntjänster.

– I många fall innebär det inga större insatser för att möta kraven. Att exempelvis GDPR-anpassa ett molnbaserat CRM-system som använder strukturerad data är relativt enkelt. Svårare blir det när det kommer till att hantera ostrukturerad data och den dagliga kommunikationen som sker via e-post, säger Anders Jonson.

Under många år har företag, kommuner och myndigheter varje dag skickat miljontals e-postmeddelanden som innehåller personuppgifter. Denna hantering har varit laglig i Sverige genom en uppdatering av PuL gjord 2007 men blir genom GDPR olaglig från och med den 25 maj 2018. Anledningen är att det inte går att garantera att informationen i e-post bara läses av behöriga och det saknas möjlighet att kontrollera mottagarens digitala identitet.

Läs mer om hur GDPR påverkar din verksamhet. 

Utmaningen alla måste lösa

Enligt Anders Jonsson är det främst två utmaningar som de flesta har kring GDPR. Dels hur man ska hantera all befintlig e-post och ostrukturerad data innehållande personuppgifter, dels hur denna data ska hanteras i framtiden för att efterleva GDPR. E-post är trots allt kärnan i organisationens dagliga kommunikation och de flesta saknar fortfarande ett bra GDPR-anpassat alternativ. 

– Utmaningarna som organisationer ställs inför är att radera eller skydda all befintlig e-post som varje anställd har sparat på sin dator och mobil samt införa ett nytt godkänt alternativ som följer GDPR. De flesta vet att om de väljer ignorera problemet och fortsätta som tidigare kan det bli kostsamt för verksamheten.

Löser e-post-utmaningen

På SecureAppbox har man därför utvecklat en tjänst som adresserar det här problemet. Anders Jonson startade bolaget 2011, när EU först flaggade för den nya lagstiftningen, och har sedan dess följt utvecklingen av GDPR noga för att skapa en säkerhetslösning som är skräddarsydd efter de nya kraven. 

– De som hanterar personuppgifter i bolagen behöver kunna identifieras digitalt, erhålla en GDPR-klient och sedan kopplas samman för att hantera personuppgifter och känslig information mellan varandra. Vår produkt GDPR Organizer gör just detta. Den skyddar både de som kontrollerar personuppgifter och deras olika biträden i samma plattform.

En avgörande fördel med tjänsten är att den löser problemet med att skicka personuppgifter via e-post. Genom att varje användare som hanterar personuppgifter får en säker och GDPR-verifierad mailbox blir det möjligt att skicka personuppgifter via denna säkra e-post utan att bryta mot lagen. Anders Jonson förklarar att deras tjänster därmed löser företagens mail-problem efter GDPR och ger dem en större kontroll över känslig information i allmänhet.

– Alla organisationer behöver genomgå den smärtsamma processen kring e-post för tekniken den bygger på fungerar inte för GDPR. Vårt mål är att ge organisationer möjlighet att fortsätta digitalisera sina processer och samtidigt kunna skydda deras kunders data under hela dess livscykel, oavsett digital process.

Läs mer om hur SecureAppbox tjänster kan hjälpa er att hantera GDPR.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av SecureAppbox och ej en artikel från Dagens industri
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies