Annons
Annons
Sponsrat innehåll från SecureAppbox

De har lösningen på GDPRs senaste utmaning

När dataskyddslagen GDPR nu träder i kraft är det främst två utmaningar som sticker ut för företag och organisationer: hanteringen av e-post och att kunna hantera incidenter inom 72 timmar. Enligt säkerhetsföretaget SecureAppbox finns det dock bra lösningar att tillgå. ”Tillsammans med kunder har vi utvecklat effektiva lösningar på dessa utmaningar som nu fler kan ta del av”, säger vd Christina Pettersson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt Christina Petterson, vd på säkerhetsföretaget SecureAppbox, är den nya dataskyddslagen GDPR viktig att efterleva av flera skäl. Lagen stärker inte bara kunders och anställdas rätt till sina personuppgifter utan tvingar också alla som behandlar dessa personuppgifter att både skydda datan i applikationer och tjänster, begära samtycke och att skyndsamt berätta om något händer med datan.

Två utmaningar sticker ut vad gäller efterlevnad

Enligt Christina Pettersson är det främsta två utmaningar som hon vill lyfta fram vad gäller efterlevnad av GDPR. Dels vikten av bra och genomtänkt incidenthantering, dels vikten av att ha en lösning för säker e-post och ostrukturerad data.

”Inte om utan när incidenter inträffar, stora som små, behöver alla göra en intern utredning av ärendet för att bedöma händelsen omfattning. Då är det viktigt att ert företag har det systemstöd som behövs för att kunna hantera personuppgifts-incidenter inom 72 timmar.”, säger Christina Petterson.

Utmaning ett - Varje incident behöver bedömas internt

När en incident sker behöver de som är personuppgiftsansvariga först fastställa allvaret och risken för de drabbade. Oavsett om det skett genom ett misstag internt eller genom en dataläcka hos någon av era personuppgiftsombud så skall det rapporteras. Information om personer i e-post, på webben eller en kundlista i Excel-format, som enkelt kan korrigeras, behöver inte anmälas till Datainspektionen, men man måste motivera beslutet och dokumentera detta.

”Genom att sätta upp en lösning för incidenthantering internt bygger ni upp en kunskap inom organisation kring hur personuppgifter hanteras och ska behandlas för efterlevnad.

Hos större företag, kommuner och myndigheter så är det dataskyddsombudet (DPO) som företräder organisationen och ansvarar för hanteringen och bedömningen av incidenter enligt ovan.”

Läs mer om hur GDPR påverkar din verksamhet. 

Utmaning två – vanlig e-post kan inte användas längre

Alla organisationer behöver informera sina användare om att inte längre använda vanlig e-post när man behandlar någons personuppgifter. Istället behöver organisationer nu införa speciella, GDPR-säkra alternativ till e-post. De flesta vet att om de väljer att ignorera problemet och fortsätta som tidigare kan det bli kostsamt för verksamheten.

På SecureAppbox rekommenderar man den GDPR-säker e-posttjänsten, SecureMailbox, som adresserar det här problemet och är enkel för alla att använda. Lösningen var en av de första att verifieras för GDPR redan 2016 och är skräddarsydd efter de nya kraven. 

”De som hanterar personuppgifter i bolagen behöver kunna identifieras digitalt och sedan kopplas samman för att hantera personuppgifter och känslig information mellan varandra.

Väljer man sedan vår GDPR Organizer kan man även koppla samman anställda och partners med biträden och incidenthantering under samma koncept. Den skyddar både de som kontrollerar personuppgifter och deras olika biträden i samma plattform.”

Christina Pettersson förklarar att deras tjänster därmed löser företagens GDPR utmaningar och ger dem en större kontroll över känslig information i allmänhet.

”Alla organisationer behöver sätta upp incidenthantering och genomgå den smärtsamma processen kring e-post eftersom tekniken den bygger på inte fungerar för GDPR. Vårt mål är att ge organisationerna möjlighet att fortsätta digitalisera sina processer och samtidigt kunna skydda sina kunders data under hela dess livscykel, oavsett digital process.”


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av SecureAppbox och ej en artikel från Dagens industri
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies