Annons
Annons
Sponsrat innehåll från SEK Svensk Elstandard

Här kan svenska företag ta en ledarroll inom IoT

Antalet enheter som är uppkopplade till Internet of Things har exploderat de senaste åren och när 5G-tekniken når marknaden förväntas tillväxten accelerera. För att hantera den här otroliga utvecklingen sker nu ett viktigt standardiseringsarbete där svenska företag kan forma framtiden för IoT. – Man kan påverka hur framtiden kommer se ut, säger Stina Wallström, SEK Svensk Elstandards styrelseordförande.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt Gartner ökade antalet enheter som är uppkopplade till Internet of Things med 31 procent under 2017, till smått otroliga 8,4 miljarder. Inom de närmsta åren kommer dessutom den femte generationens trådlösa system (5G) att lanseras, vilket förväntas leda till en ännu snabbare tillväxt inom IoT.

– Om alla dessa enheter ska skicka all data de registrerar då kan inget system i världen hantera det. Det är här standardiseringen kommer spela en viktig roll och göra otroligt stora insatser. Om alla enheter ska kunna kommunicera med varandra så måste de använda samma protokoll och man måste reglera informationsflödet, förklarar Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Standardiseringen inleds

Det internationella arbetet med att ta fram de standarder som formar Internet of Things framtid har redan inletts. På SEK Svensk Elstandard har man därför etablerat en ny teknisk kommitté som ska representera Sverige i det arbetet. Den nya kommittén har sitt första möte 28 maj och man välkomnar nu representanter från näringslivet som vill vara med och påverka. 

Enligt Thomas Korssell kommer kommitténs främst att arbeta med strukturen för hur IoT-enheter ska kommunicera och hur den personliga integriteten ska skyddas när allt fler saker samlar in data om oss. För företag som vill ta en ledarroll inom Internet of Things finns därmed en ypperlig möjlighet.

– En viktig orsak till att företag sitter med i kommittéerna är att de tidigt får veta ungefär vad som ska hända. Då vet de om de är på rätt väg och om de gör rätt investeringar. Det blir nämligen otroligt kostsamt för företag om det inte uppfyller kommande standarder.

Var med och delta. Läs mer om den nya tekniska kommittén.

Chans att bygga nätverk

Möjligheten för företag att både observera och påverka utvecklingen är något som även Stina Wallström, SEK Svensk Elstandards styrelseordförande, lyfter fram. Hon menar att företagen ofta blir förvånade över vilka stora möjligheter de har att påverka.  

– Standarder formar och påverkar fortfarande branschers framtid och de experter som är med i de här kommittéerna ser att det faktiskt är förvånansvärt lätt att påverka, förklarar hon.

Ytterligare en viktig aspekt som lockar företagen att delta är möjligheten att nätverka. Stina Wallström förklarar att de tekniska kommittéerna samlar experter inom olika teknikområden från hela världen. Därmed utgör de också ett gyllene tillfälle att träffa både konkurrenter, kunder och framtida samarbetspartners.

– Man träffar andra experter från hela världen och de nätverken leder till både både vänskapliga och professionella relationer som man sedan kan använda i sitt arbete. För mindre företag är det ofta en resursfråga om man kan delta, framförallt kopplat till tiden det tar. Men jag skulle föreslå att man vågar pröva och ser hur mycket nytta man kan få även av ett begränsat engagemang.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av SEK Svensk Elstandard och ej en artikel från Dagens industri
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies