Annons
Annons
Sponsrat innehåll från SEK Svensk Elstandard

Standardiseringen ger industrin förutsättningar att ligga i digital framkant

Standardiseringen är en viktig förutsättning för att Sveriges industri ska kunna fungera effektivt, interoperabelt och säkert. I takt med att digitaliseringen och tekniken utvecklas blir standardiseringen också en möjliggörare för såväl lönsamhet som konkurrenskraft. – Digitaliseringen består till stora delar av kommunikation via sensorer som sitter överallt inom industrin. Alla dessa måste kunna leverera data, kommunicera med varandra och utföra vissa uppgifter och där krävs standardisering för att de ska passa in i systemet de är ämnade för, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Industrin består av flera olika lager av processer, sensorer, tekniska delar och apparater som tillsammans utgör en infrastruktur som ligger till grund för allt från operativ drift till ekonomiska beslut och investeringar. Den interoperabla faktorn, som innebär sättet de olika delarna pratar med varandra, är idag en av de viktigaste och kräver standarder för att lönsamhet och konkurrenskraft ska kunna uppnås. 

– Standardiseringen genom ökad digitalisering ger industrin en större insyn i hur olika tekniska delar mår, om och när de behöver underhåll och ger en mycket bättre möjlighet till planering. Ju bättre koll du har på din process desto enklare blir det att strategiskt kunna planera nya investeringar och innehåll samtidigt som du vet hur processdelarnas och apparaternas åldrande ser ut. På så vis kan man veta när man måste ersätta delar med likvärdiga eller bättre produkter vilket blir väldigt kostnadseffektivt, säger Thomas Korssell, vd på SEK, Svensk Elstandard som är den branschorganisation som ansvarar för standardiseringen på elområdet i Sverige. 

Dokumentationen som standardiseringen innebär ger företag och organisationer fördelen att ligga steget före i ett landskap som snabbt utvecklas tekniskt och digitalt. Den snabba utvecklingen är en stor utmaning för industrin och att planera större investeringar kan ofta vara problematiskt. Standarder ger där möjligheten att ligga nära verkligheten och ständigt vara uppdaterad. 

– Att delta i standardiseringen innebär en enorm informationskälla där man möter likasinnade, konkurrenter och kunder men i slutänden så ger standarder anvisningar kring vad man måste uppfylla för att vara konkurrenskraftig. Är man med i standardiseringen får man vara med i ett tidigare skede och påverka och få insyn i arbetet så att man kan planera sin verksamhet. I den snabba tekniska utvecklingen måste man vara involverad, kunnig och framsynt för att veta när man ska göra rätt tekniska investeringar eller hur länge man vågar vänta med dem. 

I och med digitaliseringens framfart räcker det idag inte att endast vara konkurrenskraftig lokalt. Den globala marknaden kommer med nya krav som Sveriges industrier måste möta för att kunna ligga i framkant. 

– Sverige är ju sedan tidigt ett industriland vilket är positivt men det innebär också att många byggt in sig i gamla system och att byta dessa kan vara väldigt kostsamt. Börjar man bygga sin verksamhet idag har man helt andra förutsättningar. Oavsett vilken fas man är i är ett deltagande i standardiseringen en stor fördel om man vill förbättra sin processer utifrån bästa möjliga förutsättningar och det är något vi alla måste arbeta med tillsammans.

Läs mer om standardiseringen här

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av SEK Svensk Elstandard och ej en artikel från Dagens industri
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies