Annons
Annons
Sponsrat innehåll från SSC - Swedish Space Corporation

Anna Kinberg Batra: Livet på jorden är beroende av satellitdata från rymden

Medan skogsbränder och värmerekord avlöst varandra under sommaren har klimatfrågan nått nya höjder. Människans framfart ställer många frågor om vår livsmiljö. Men Sverige har stora möjligheter att vara med och bidra till en hållbar utveckling genom att satsa på uppskjutning av små satelliter från Esrange samt utveckla innovativa tjänster såsom avancerad datahantering. Det menar Anna Kinberg Batra, som sedan april 2018 är styrelseledamot i det statliga rymdbolaget SSC.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

– Det finns otroliga möjligheter att genom satellitdata dra nytta av rymden för att bidra till en mer hållbar planet. Skogsbränderna i Amazonas och Sibirien är bara ett av många exempel på hur jordobservation från satelliter kan bidra med viktig information. Utan hjälp från satellitbilder hade det varit omöjligt att kartlägga bränderna eller planera släckningsarbetet effektivt, säger Anna Kinberg Batra.

Uppskjutning av små satelliter från Esrange en nyckelfråga

Satelliter levererar dagligen värdefull data om jorden, atmosfären och haven. Antalet satelliter ökar också stadigt och inom en tioårsperiod kan antalet ha ökat femfaldigt från dagens nivå till över 10 000. Tillsammans bildar de stora globala satellitnätverk som används för digital kommunikation, positionering, navigering och jordobservation – dessa tjänster hjälper både offentliga och privata aktörer att skapa en mer hållbar utveckling på vår planet.

Nu satsar Esrange Space Center utanför Kiruna, en av världens mest mångsidiga rymdbaser, på att bli den första rymdbasen på europeisk mark för uppskjutning av små satelliter. 

50 år efter månlandningen: SSC vill göra Esrange till Europas ledande rymdbas 

– Dagens små satelliter är billigare än någonsin vilket innebär att fler aktörer kan använda dem i sina verksamheter. Genom att bidra med uppskjutningskapacitet som Europa i dag saknar kan fler små satelliter komma upp snabbare och billigare, vilket bidrar till viktigt klimat- och miljöarbete. En sådan satsning skulle även bidra till att skapa en ny tillväxtbransch i Norrbotten. Det är en unik chans som Sverige inte bör missa, säger Anna Kinberg Batra.

Innovation för global hållbarhet

Satelliter ger redan i dag enorma datamängder. För att effektivt kunna använda all denna data krävs modern digital teknik – både för att göra informationen användbar för ett brett spektrum av samhällets funktioner och för att kunna göra trovärdiga analyser kring specifika frågor.

Tillsammans med Luleå Tekniska Universitet och ÅF har SSC ambitionen att skapa nya innovativa tjänster som kan bidra till FN:s globala hållbarhetsmål och underlätta för en hållbar global samhällsutveckling. 

För en hållbar framtid – Global Watch Center

Ett sådant initiativ är projektet Global Watch Center som med hjälp av AI ska kunna bearbeta stora mängder data från både satelliter och andra källor. Målet är att skapa en lättanvänd och trovärdig global situationsbild med mycket breda användningsområden. Detta skulle gynna både forskning, utbildning och hållbar samhällsutveckling men skulle även bidra till att hantera olika konsekvenser av klimatförändringen såsom hungersnöd och naturkatastrofer.

– Om vi använder möjligheterna med satellitdata kan i bästa fall katastrofer som sommarens skogsbränder och andra tragedier inte bara upptäckas, övervakas och hanteras utan till och med förhindras. Men det kräver att vi tar chansen att investera i både kunskap och infrastruktur här i Sverige. Vi kan ta en ledande roll i världen nu när allt mer av livet på jorden påverkas genom rymden. Men det är bråttom – tar vi inte chansen nu kommer andra gå förbi oss och Sverige halka efter, säger Anna Kinberg Batra.

Läs mer här

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av SSC - Swedish Space Corporation och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer