Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Terranet

Terranet omstrukturerar – storsatsar på ny -positioneringsteknologi för självkörande fordon

I slutet av 2018 intog Terranet en ny affärsriktning i rollen som mjukvaru- och plattformsleverantör i ekosystemet av självkörande bilar och aktiv fordonssäkerhet. Det innebär att man lämnar sina tidigare affärsområden – och teknikbolagets vd spår en stor marknadspotential.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i slutet av 2018 som teknikbolaget Terranet tog beslut om en ny strategisk inriktning med en omstrukturering av bolaget. Tre produktlinjer blev en – med ett tydligt fokus på segmentet för aktiv fordonssäkerhet.

– Vi ser en enorm marknadspotential för självkörande bilar och automatiserade fordon och en stark möjlighet att växa mellan 35 till 50 procent per år, säger Pär-Olof ­Johannesson, vd Terranet.

Med ett team om tolv kvalificerade ingenjörer på doktorsnivå har man utvecklat en banbrytande mjukvaruteknologi som möjliggör intelligent kommunikation från fordon till fordon, fordon till fotgängare och fordon till infrastruktur. Det görs oberoende av mobilnät eller nätverk. 

– Vi kan, med millimeter-precision, lägesbestämma fordon till andra fordon, fordon till fotgängare och fordon till infrastruktur och därmed öka både trafik- och personsäkerheten, säger Pär-Olof Johannesson.

Även bra för miljön

Positioneringsteknologin är även något som kan bidra till en bättre miljöprestanda och bränsleekonomi.

– Du får inte bara färre trafikolyckor och dödsfall, eftersom mjukvaran kan positionera bilar från bilar blir det också en mer effektiv körning, säger Pär-Olof Johannesson.

”Viktigt genombrott”

Att kundbasen finns på hemmaplan gynnar den nya affärsinriktningen, menar Pär-Olof Johannesson. Även det faktum att Terranet nyligen mottog ett utvecklingsbidrag på 11,3 miljoner från Vinnova för att under tre år och tillsammans med Volvo Cars, Volvo Lastvagnar och Lunds Tekniska Högskola öka lokaliseringsförmågan för självkörande fordon. 

– Vår vision är att öka noggrannheten och förbättra trafiksäkerheten vid körning i dåligt väder och vid tät körning, i till exempel stadsmiljö. Här ger bidraget oss en möjlighet att få insikt i och bidra till utvecklingen tillsammans med två ledande leverantörer på lastvagn och personbilar, och när det gäller de som går i bräschen för trafiksäkerhet och miljöprestanda. Det är ett viktigt genombrott för vårt bolag, avslutar Pär-Olof Johannesson.

Fakta

TerraNet har ett strategiskt fokus inom aktiv säkerhet och utvecklar mjukvara för radiobaserade sensorer samt GPS och non-GNSS lösningar avsett för självkörande fordon. TerraNet har sitt huvudkontor i Lund, Sverige med etablerade sälj- och marknadsagenter i USA och Kina. TerraNet Holding AB (publ) är noterat på Nasdaq First North Premier. 

Läs mer på: www.terranet.se/sv/

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Terranet och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer