Annons
Annons
Sponsrat innehåll från TicWorks

Djup men snabb kreditbedömning för lägre risk

Maximiliam Bergman-Olson, Hanif Quch Tape och Roger Håkanson.
Maximiliam Bergman-Olson, Hanif Quch Tape och Roger Håkanson.
Genom Ticworks kan svenska banker, företag och investerare få tillgång till en digitaliserad, internationell kreditbedömning från Modefinance.
– Det har potential att bli ett utmärkt smörjmedel för den finansiella sektorn, säger Ticworks vd Roger Håkanson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att få tillgång till externt kapital kan vara svårt för bolag som står i begrepp att klättra upp en nivå på tillväxtstegen. När bankerna inte vågar låna ut pengar riskerar krediterna att bli dyra. I detta glapp är Ticworks en rådgivande brygga mellan långivare och låntagare.

Ticworks är samtidigt agent på den nordiska marknaden för det europeiska kreditratinginstitutet Modefinance och deras produkter. Riskanalys genom kvalificerade och validerade kreditmodeller som Modefinance blir allt mer efterfrågat världen över. Roger Håkanson ser en stor potential.

– Användarna kan vara banker och kreditgivningsinstitut som behöver snabb och tillförlitlig kreditbedömning, men det kan lika gärna vara större bolag som behöver kunna bedöma sina kunder och leverantörer. Även aktieinvesterare kan vara betjänta av att förstå kreditrisken i ett bolag.

Riskanalys för ökad trygghet

Modefinance är ett licensierat ratinginstitut som regleras av EU-organet ESMA – European Securities and Markets Authority. Det hela började som ett akademiskt forskningsprojekt för 16 år sedan, och har sedan dess expanderat i takt med finansmarknadens utveckling och krav på riskanalys.

– Det är väldigt komplex matematik bakom. Under en sekund är det 25 000 modeller som samverkar och optimerar i 15 dimensioner. Modefinance jobbar mycket med AI som kan analysera enorma datamängder, så det handlar om fintech på högsta nivå, säger Roger Håkanson.

Till skillnad från andra kreditbedömningsaktörer på marknaden, har Modefinance inte bara en betydligt tuffare reglering – kreditbedömningen är anpassad för global användning, oberoende av lokala variationer kring exempelvis redovisningsregler. Den digitala plattformen kan integreras med befintliga affärssystem och kundregister, vilket gör processen sömlös och enkel att implementera.

– Vissa större bolag har över 40 000 kunder och leverantörer, och många företag tar risk i onödan genom att finansiera kunder med låg kreditkvalitet. I vår mjukvara kan du tanka in alla kunder och fakturabelopp för att få omedelbar bedömning av kreditrisken – även visuellt, med grafiska diagram och staplar.

I ett enkelt webbgränssnitt kan B2B-företag använda sig av tjänsten för att få en transparent lägesbeskrivning av sina handelspartners. Roger Håkanson menar att man i förlängningen även kommer att gå mot en betydligt mer realtidsuppdaterad riskanalys.

– När även redovisningsbyråer kopplar upp sig kan vi få en kreditbedömning som baserar sig på förra månadens siffror – inte förra årets. Jag tror att de här tjänsterna har potential att förändra mycket inom framtidens kreditgivning. Det kommer att bli ett utmärkt smörjmedel i den finansiella sektorn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av TicWorks och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer