Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Verisec

Säkerhetsföretagen: Lösenord är ett hot mot digitaliseringen

Genom Freja eID har säkerhetsföretaget Verisec skapat nästa generations e-legitimation. Tjänsten ska inte bara ersätta de osäkra lösenorden och förebygga id-kapningar, målet är också att föra hela digitaliseringen framåt genom att öka tilliten på nätet. – Identiteten är i princip grundbulten till all digitalisering, säger Johan Henrikson, vd på Verisec.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tanken bakom Freja eID är att lösa en av digitaliseringen största utmaningar: att säkerställa identiteter online. Traditionellt sett har detta gjorts genom lösenord men enligt Johan Henrikson, vd på säkerhetsföretaget Verisec, har lösenorden spelat ut sin roll eftersom de är svåra att komma ihåg och lätta att knäcka.

– Jag skulle säga att det i dag är ansvarslöst av företag att låta sina användare ha lösenord; det riskerar deras tillgångar, det gör dem utsatta för intrång och det skapar en dålig användarupplevelse säger han.

Lösenordens brister har fått många företag att istället börjat intressera sig för elektroniska legitimationer. Bankerna var först ut och de har idag helt övergivit lösenorden. Samma utveckling tror Johan Henrikson nu kommer ske hos alla företag som vill hänga med i digitaliseringen. Genom e-legitimationer får företagen nämligen ett enkelt och säkert sätt att verifiera användarnas identiteter, samtidigt som användaren slipper komma ihåg lösenord på hundratals sajter. 

Utmanar med nya funktioner

I Sverige har e-legitimationer länge varit synonymt med BankID men på Verisec såg man att det fanns ett stort utrymme för förbättringar. Ett problem som man identifierat är att BankID utgår från svenska personnummer, vilket exkluderar de hundratusentals svenskar som saknar personnummer och även begränsar användningen till i Sverige.

Genom Freja eID har Verisec därför utvecklat en e-legitimation som kan användas över hela världen. E-legitimationen är alltid gratis för användaren och finns också i en gratisversion för företag, för enklare inloggningar och underskrifter. Den finns även i en betalversion där användarens identitet kontrolleras via en fysisk ID-kontroll och som öppnar dörren för många nya användningsområden. Denna högre nivå är också godkänd av statliga E-legitimationsnämnden för kvalitetsmärket Svensk e-legitimation.

– Exempelvis skulle du kunna signera avtal via vår tjänst.  Det finns även möjlighet att verifiera sina betaltransaktioner online eller göra myndighetsärenden med hjälp av Freja eID.

Ytterligare en viktig aspekt av Freja eID är att den ökar transparensen över vilken data som olika företag får ta del av. Genom att logga in kan användaren se vilka uppgifter företagen har tillgång till och kan enkelt dra tillbaka tillgången för specifika tjänster. På så vis tror Johan Henrikson att Freja eID faktiskt ökar tilliten mellan användare och företag, vilket gör det enklare att få konsumenter att faktiskt prova nya digitala tjänster. 

Läs mer om Freja eID här.

Kan minska id-kapningar

Ett annat område där Freja eID kan spela en viktig roll handlar om att förebygga id-kapningar. Varje år drabbas nämligen över 200 000 svenskar av id-kapning och onlinebedrägerier och fallen har ökat i snabb takt de senaste åren.

På Verisec menar man att id-kapningarna helt skulle kunna försvinna om det krävdes signering med e-legitimation vid alla online-köp, överföringar och uthämtning av varor. Dessutom skulle kreditinstituten kunna skydda konsumenterna bättre genom att låta dig använda en e-legitimation för att godkänna alla kreditupplysningar. Freja eID har också ett gratis ID-skydd som ger ett larm i appen ifall någon ändrar användarens folkbokföringsadress.

Att detta inte redan är standard tror Johan Henrikson beror på att alla alternativ till lösenorden har setts som allt för dyra. När Verisec nu lanserar en e-legitimation, med en gratisversion för företagen, tror han att det kommer förändras.

– Det finns igen ursäkt att fortfarande använda lösenord. För två år sedan kunde man säga att det är för dyrt med e-legitimation men det kan man inte säga längre.

Sveriges nya e-legitimation har anlänt! Läs mer om hur den kan lyfta ditt företag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Verisec och ej en artikel från Dagens industri
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies