Hoppa till innehållet

Innehåll från WintAnnons

Därför bör du hålla koll på det egna kapitalet i din startup

Att ha koll på sitt bolags ekonomi är viktigt. Du vill nämligen till varje pris undvika att hamna i ett läge som kallas ”förbrukat eget kapital”. Men vad är eget kapital, när är det förbrukat och vad innebär ett sånt läge för ditt företag? Anders Nilsson från den digitala bokföringstjänsten Wint förklarar hur det ligger till.

Du som driver aktiebolag har säkert vid något tillfälle fått höra att du ska undvika att förbruka det egna kapitalet. Men varför? Vi har tagit hjälp av Anders Nilsson, redovisningsexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, för att gå till botten med den frågan. 

Vad är ”det egna kapitalet”?

– Det egna kapitalet är skillnaden mellan tillgångar och skulder i ett bolag och kallas ibland även ägarkapital, berättar Anders och fortsätter: 

– Låt säga att du har ett helt nystartat bolag som ännu inte har några intäkter. De enda tillgångarna i bolaget är än så länge de 25 000 kr du investerat i aktiekapital, men du har kostnader på 5 000 kr för ett inköp du gjort. Då uppgår det egna kapitalet i bolaget för närvarande till 20 000 kr.

I ett omvänt scenario finns ännu inga kostnader i bolaget, men det har hunnit fakturera sin första kund och fått in 8 000 kr i bolaget, vilket innebär att det egna kapitalet uppgår till 33 000 kr.

Läs mer: Så kan Wint göra ditt bolags ekonomi smartare 

Vad innebär då ”förbrukat eget kapital”?

– I ett AB anses det egna kapitalet vara förbrukat då dess totala värde uppgår till mindre än halva aktiekapitalet, dvs mindre än 12 500 kr i ovanstående exempel. Detta är ett läge som inte sällan kan uppstå i just nystartade bolag som har många kostnader innan verksamheten kommit igång på allvar, berättar Anders. 

Men även mer etablerade bolag kan hamna i ett läge med förbrukat eget kapital när tiderna är tuffa. Det egna kapitalet anses nämligen förbrukat även när bolaget har ett negativt resultat som är lägre än halva aktiekapitalet. 

Om du går mot ett negativt resultat i år gäller det därför att hålla extra koll på hur stor förlusten är, så att den inte är större än så kallade ”balanserade vinstmedel” plus halva aktiekapitalet. Balanserade vinstmedel innebär vinster som du sparat från tidigare år (med avdrag för bolagsskatt).

– Låt säga att aktiekapitalet i ditt bolag är 50 000 kr och att du har en balanserad vinst från tidigare år som uppgår till 24 000 kr. Då har du ett totalt eget kapital på 74 000 kr i bolaget. För att undvika att förbruka det egna kapitalet får årets förlust alltså inte vara större än 49 000 kr eftersom det skulle innebära att det finns mindre än 25 000 kr kvar, räknar Anders.

Vad händer om halva aktiekapitalet är förbrukat?

– Det står i aktiebolagslagen att om det finns skäl att anta att bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet så måste företagets styrelse snarast upprätta en så kallad kontrollbalansräkning, berättar Anders.

En kontrollbalansräkning innebär att bolagets tillgångar och skulder redovisas och ställs upp mot varandra ungefär som vid ett bokslut, med skillnaden att kontrollbalansräkningen är lite snällare. Du får nämligen värdera vissa tillgångar högre och vissa skulder lägre i kontrollbalansräkningen än i den vanliga redovisningen.

– Om kontrollbalansräkningen visar att mer än halva aktiekapitalet är förbrukat måste styrelsen kalla till extra bolagsstämma för att besluta om bolaget ska försöka återställa hela det förbrukade aktiekapitalet, genom exempelvis egna tillskott, eller om bolaget ska likvideras. I annat fall kan du som ägare och eventuella styrelseledamöter bli personligt ansvariga för bolagets skulder, varnar Anders.

Om kontrollbalansräkningen visar att det egna kapitalet trots allt överstiger minst halva det registrerade aktiekapitalet behöver du dock inte göra någonting utan kan fortsätta verksamheten som vanligt utan extra bolagsstämma. Detsamma gäller om bolagets egna kapital förbättras under tiden som arbetet med att göra kontrollbalansräkningen pågår. Då behöver du inte ens färdigställa den.

Hur undviker jag att förbruka det egna kapitalet?

Det finns flera sätt att undvika att förbruka det egna kapitalet. Dels kan man säga att ju högre aktiekapital du har i bolaget, desto större marginaler har du för att göra ett minusresultat. 

– Om du bildade ditt bolag när aktiekapitalet var 50 000 kr, eller till och med 100 000 kr, bör du därför undvika att gå i samma fälla som många andra företagare som valt att minska sitt aktiekapital i bolaget och plocka ut överskottet skattefritt. Det kan nämligen vara ett riskfyllt spel eftersom du då lättare kan hamna i kapitalbrist om du inte har ett stort balanserat resultat att förlita dig på när tiderna blir tuffa, rekommenderar Anders.

– Men de största vinsterna för att undvika att förbruka det egna kapitalet gör du såklart genom att alltid ha stenkoll på ekonomin så att du kan förebygga eventuella dippar. Här är en tjänst som Wint nästintill oslagbar eftersom alla händelser hamnar i bokföringen direkt när de sker, vilket gör att våra rapporter alltid speglar precis hur det går för bolaget, just nu. Därmed kan vi också väldigt enkelt höja en varningsflagg om vi ser att din ekonomi är på väg åt fel håll, tipsar Anders.

Läs mer: Så går det till när Wint automatiserar bokföringen. 

Wint är bokföringstjänsten som vill göra det enkelt att driva företag. När Wint automatiserar sina kunders ekonomiadministration hanteras bokföringen i realtid, vilket gör det enkelt att hålla koll på kassaflöde och likviditet. Dessutom frigörs tid som kan läggas på mer affärskritiska delar av verksamheten – som att utveckla sin affär. 

Vill du veta mer? Ta en titt på wint.se. 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera