Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Wint

De har alternativet till gammaldags bokföring

Bokföringsfrågor är sällan det som lockar entreprenörer att starta företag. Därför väljer de flesta att låta någon annan sköta bokföringen. Samtidigt har många företagare dålig koll på vem de egentligen anlitar och vilka alternativ de har. Måste man använda en revisor eller en redovisningskonsult – eller skulle man kunna använda en tjänst istället? Daniel Johansson, Project Manager på techbolaget Wint, och auktoriserad revisor sedan många år, reder ut begreppen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ekonomihantering upplevs ofta som den ”tråkiga” delen med att driva företag. För att få mer tid till verksamheten väljer därför de allra flesta att anlita ett externt företag för att sköta deras bokföring. Men trots att nästan alla företag får hjälp med bokföringen är kunskapen om branschen och dess alternativ ofta låg.  

Enligt Daniel Johansson, Project Manager på Wint, rör många företagare ihop begreppen kring vem det är som faktiskt sköter deras bokföring. Den kanske vanligaste missuppfattningen är att redovisningskonsult och revisor är olika ord för samma sak, trots att skillnaden mellan dem är stora. Dessutom tar många företagare för givet att det är någon av dessa två man ska anlita och missar därmed flera, smartare alternativ. 

Den ena utför, den andra granskar  

Det enklaste sättet att förklara skillnaden mellan de två är att säga att redovisningskonsulten utför, medan revisorn granskar. – Det är redovisningskonsulten som tar emot dina kvitton, fakturor och andra verifikat för att bokföra dem. Det är oftast också redovisningskonsulten som gör ditt bokslut, din inkomstdeklaration samt din momsdeklaration, säger Daniel.  

Revisorns roll är istället att granska det arbete redovisningskonsulten gjort, för att kunna utfärda ett oberoende granskningsintyg som intygar att siffrorna har bokförts på ett korrekt sätt. 

– Man skulle kunna jämföra det med att redovisningskonsulten är hantverkaren du anlitar för att bygga eller reparera ditt hus, medan revisorn är besiktningsmannen som kommer och granskar så att huset är korrekt byggt och säkert att bo i. 

Behöver du verkligen en revisor? 

Men det betyder inte att alla bolag måste ha en revisor. De enda som enligt lag måste anlita en revisor är publika aktiebolag, aktiebolag som bedriver bank- eller finansieringsrörelser samt aktiebolag som under två år på raken uppfyller minst två av följande tre villkor (det måste vara samma två villkor båda åren):

1. Bolaget säljer för mer än 3 miljoner om året 

2. Bolagets medelantal anställda är tre 

3. Bolaget har en balansomslutning som överstiger 1,5 miljoner. 

– Om du inte uppfyller dessa kriterier måste du alltså inte anlita en revisor som granskar din bokföring. Det är fortfarande helt okej att göra det och om du väljer att sköta din bokföring själv kan det till och med vara att rekommendera. 

Välj bort redovisningskonsulten 

När det kommer till redovisningskonsulten finns över huvud taget inga krav på att man måste använda en sådan. Ändå väljer många att göra det när de inser att risken för fel blir större om de skulle sköta bokföringen själva. 

Men att redovisningskonsulten skulle vara den enda vägen att gå, är en gammal sanning som bör ifrågasättas. Idag finns många bättre alternativ än att du själv ska samla ihop och skicka dina papper till en person som ska sitta vid sin dator och knappa in dina siffror i ett system, menar Daniel.  

– Målet med att leja ut din bokföring borde inte enbart vara att siffrorna hamnar rätt i bokföringen. Den delen ska vara en självklarhet. Målet borde istället vara att du ska spara tid som du kan lägga på annat, samt att du ska kunna använda din bokföring till att fatta genomtänkta beslut om din verksamhet. 

Alternativet: automatisera din bokföring 

Daniel Johansson förklarar att det finns ett bättre alternativ till att göra bokföringen själv eller att anlita en redovisningskonsult – nämligen att automatisera bokföringen. Wint har sedan länge insett att merparten av de uppgifter som idag utförs av en redovisningskonsult faktiskt kan automatiseras och skötas helt digitalt. Därför har de utvecklat just en sådan tjänst. 

– Du som funderar på att anlita en person som kan hjälpa dig med bokföringen skulle alltså lika gärna kunna använda vår app för att automatisera hela din ekonomihantering. Då tar du bort ytterligare ett moment och kan spara väldigt mycket tid som du annars måste lägga på administrativa uppgifter. Eftersom bokföringen sker löpande, kan du dessutom följa din ekonomi i realtid och fatta beslut baserade på hur det faktiskt går för ditt företag just nu, avslutar Daniel. 

Wint är techbolaget som vill göra det superenkelt att driva företag. Genom att automatisera bort din ekonomiadministration får du mer tid att lägga på affärskritiska delar av din verksamhet – eller på någonting du brinner lite extra för. Vill du veta mer? Ta en titt på wint.se. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Wint och ej en artikel från Dagens industri
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies