Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Wint

Riskerar du det egna kapitalet i onödan?

Det är inte ovanligt att företagare investerar privata pengar i sitt bolag – som startkapital eller som kapitaltillskott i efterhand. Men att sätta in eget kapital i bolaget innebär alltid en risk. Om bolaget går i konkurs kan du som ägare nämligen förlora hela ditt investerade kapital och kan dessutom bli personligt betalningsansvarig för företagets skulder. Daniel Johansson, auktoriserad revisor på Wint, förklarar hur du kan undvika att det sker.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Med eget kapital menar man det belopp som ägarna satt in i sitt företag, samt eventuella vinster som återstår efter aktieutdelning. Man skulle kunna säga att ett företags balansräkning utgörs av två spalter, med tillgångar på ena sidan och skulder samt eget kapital på andra sidan. Eget kapital räknas nämligen som en slags skuld till företagets ägare.

Risk att förlora det egna kapitalet 

Om årets resultat är positivt påverkas även det egna kapitalet i positiv riktning, medan en förlust i företaget följaktligen leder till att det egna kapitalet minskar eller till och med hamnar på ett underskott. Det här innebär alltså att du riskerar att förlora hela det egna kapitalet om företaget till exempel skulle tvingas gå i konkurs. Och än värre, du skulle kunna bli personligt betalningsansvarig för företagets skulder.

– För att undvika en sådan situation är det viktigt att först och främst vara medveten om att man har ett kapitalunderskott. Då finns det en mängd åtgärder du kan vidta för att skydda det egna kapitalet, säger Daniel Johansson, auktoriserad revisor på scale up-bolaget Wint, vars tjänst automatiserar företags bokföring och ekonomihantering.

Läs mer: Här är appen som automatiserar din bokföring

– Vet du om att du har brist på kapital kan du till exempel gå in med egna pengar, leta investerare, lokalisera dolda tillgångar i bolaget eller ändra strategi i din affärsmodell. Men nyckeln är alltid att upptäcka problemet i tid, så att du hinner vidta dessa åtgärder innan det är för sent, fortsätter han.

Håll dig up-to-date

För att kunna parera nedgångar gäller det att kontinuerligt hålla sig informerad kring företagets ekonomi.

– Många företagare har dålig koll på hur det faktiskt går för verksamheten. De flesta gör sin bokföring i efterhand och bokslutet en gång i slutet av året. Då kan de inte dra nytta av den för att se hur det faktiskt går för bolaget just nu, menar Daniel och fortsätter:

– Genom att automatisera sin ekonomihantering kan man följa och administrera sin ekonomi i realtid, något som gör att man hela tiden kan ligga steget före. Dessutom kan man spara både tid och pengar i jämförelse med att använda en traditionell redovisningsbyrå, avslutar han.

 

Läs mer: Så automatiserar du din bokföring

Wint är techbolaget som vill göra det superenkelt att driva företag. Genom att automatisera din bokföring och ekonomiadministration får du mer tid att lägga på affärskritiska delar av din verksamhet – eller på någonting du brinner lite extra för. Vill du veta mer? Ta en titt på wint.se. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Wint och ej en artikel från Dagens industri
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies