Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Wint

Så kan du använda bokföringsdata för att maximera tillväxten i ditt bolag

Det sägs att data är en av vår tids mest värdefulla resurser. Men bara för den som vet hur den ska utnyttjas. Visste du till exempel att ditt bolags bokföring innehåller massor av information som du kan dra nytta av för att maximera ditt resultat? Sanja Skiljo, redovisningsexpert på den digitala bokföringstjänsten Wint, berättar hur konsult- och tjänstebolag kan använda sin bokföringsdata för att driva tillväxt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De företag som är bäst på att dra nytta av data om sin bransch, sin verksamhet och sin ekonomi är ofta de som ofta lyckas bäst i längden. Inte minst om de har full koll på var bolaget är som mest lönsamt och var man kan behöva strama åt sina kostnader. 

Projektredovisning – en bokföringsmetod för att slippa gissa

Vi har tagit ett snack med redovisningsexperten Sanja Skiljo från den automatiserade bokföringstjänsten Wint för att ta reda på hur tjänstebolag kan använda sig av så kallad projektredovisning för att identifiera relevant bokföringsdata och maximera sin tillväxt.

Vad innebär projektredovisning?

– Projektredovisning är ett jättebra verktyg för konsult- och tjänstebolag som inte bara vill se det övergripande resultatet för hela bolaget, utan också vill kunna mäta lönsamheten i varje enskilt uppdrag. Lite förenklat innebär det att alla uppdrag eller projekt får en egen ”etikett” i bokföringen och varje gång man bokför en kostnad eller intäkt kopplas denna till det projekt som den kan hänföras till, förklarar Sanja.

– Låt säga att du driver en reklambyrå som har parallella uppdrag för flera olika kunder. Varje uppdrag innebär kostnader i form av resor, material, löner, etc. Och varje uppdrag kommer i slutänden att generera intäkter när du skickar dina fakturor. Om du bokför alla dessa intäkter och kostnader utan att koppla dem till rätt projekt kommer du visserligen ha gjort rätt enligt bokföringslagen, och du kommer att kunna se bolagets totalresultat, men för att veta vilket uppdrag eller vilken kund som bidragit mest respektive minst skulle du behöva gissa. Det slipper du om du använder dig av projektredovisning, fortsätter hon.

Läs också: Så kan Wint automatisera din bokföring 

Identifiera dina mest lönsamma projekt

I slutänden är det såklart bolagets totalresultat som är det viktigaste. Och om du har ett positivt resultat kan du konstatera att det mesta gått rätt och du kan vara nöjd med året. Men Sanja menar att du behöver använda dig av projektredovisning för att verkligen veta vilka projekt som driver tillväxt och vilka som håller dig tillbaka.

– Det är inte helt ovanligt att bokföringen som helhet kan visa ett positivt resultat, men när man grottar ner sig i datan kan man se att det bara är några av projekten som bidragit till det, medan andra av olika anledningar har kostat mer än de smakat. Sådant är lätt att se om man använder sig av projektredovisning och då blir det också enklare att agera på den datan, berättar hon.

Det är det som kallas controlling?

– Ja, precis. Den typen av uppföljning kan vara en del i det som kallas controlling eller ekonomistyrning. Genom att analysera vilka uppdrag, kunder eller projekt som är mest respektive minst lönsamma kan man hitta sätt att prioritera de som ger störst avkastning.

– De som just börjat med projektredovisning kommer framförallt att följa upp på varje enskilt projekt för att se vad som är lönsamt och inte, medan de bolag som har arbetat med projektredovisning en längre tid har samlat på sig mycket data och kan börja se mönster i informationen. Kanske kan man se att en viss typ av kunder är mer lönsamma än andra eller att vissa typer av uppdrag ofta kostar onödigt mycket i förhållande till sina intäkter? Då kan man prioritera sina kunder eller uppdrag därefter för att maximera vinsten, förklarar Sanja.

Rekommendation för alla bolag som jobbar i projektform

Kan alla företag dra nytta av projektredovisning?

– Ja, i alla fall alla bolag som jobbar i projekt. Konsulter, byråer, tjänstebolag och den typen av verksamheter bör absolut använda sig av projektredovisning. På Wint rekommenderar vi alla våra kunder som jobbar i projektform att ställa in regler i vårt automatiserade system för att tagga sina bokföringshändelser till rätt kostnadsställen och projekt. Det är en enkel lösning som på sikt bidrar med en extra dimension i kundernas rapporter i Wint, vilket gör att de kan fatta än mer underbyggda beslut om sin verksamhet.

Läs också: Så kan du få bättre koll på din ekonomi med hjälp av Wint 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Wint och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer