Annons
Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:
Annons
Sponsrat innehåll från Wint

Så tar du ut ”rätt” lön från ditt företag – innan det är för sent

Just nu är det bråda dagar för företagare. Innan tolvslaget på nyårsafton gäller det att ha plockat ut ”rätt” lön och utdelning för att optimera dina social förmåner och skatt – något som skapar huvudbry för många. För att göra processen lite enklare har Björn Elfgren och Janne Westerlund på Wint samlat några tips på hur du kan tänka.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

2017 närmar sig sitt slut och är du företagare är det hög tid att kontrollera om du tar ut rätt lön för att optimera dina sociala förmåner såsom föräldrapenning, beskattning, utdelning med mera.

”Hur ska du som företagare tänka kring lön och utdelning? Ja, det är ju väldigt individuellt beroende på din privata situation och hur bra företaget går. Tänker man lön vill du så klart tjäna ditt uppehälle, men det kan vara bra att göra en översyn kring hela din inkomstsituation så att du inte bommar något vad gäller socialförsäkringsskyddet”, säger Janne Westerlund, auktoriserad redovisningskonsult på Wint.

Vad gäller sociala förmåner finns för 2017 tre viktiga så kallade brytpunkter att ha koll på för att få ut maximala belopp:

• Sjukpenninggrundande inkomst: 336 000 kronor

• Föräldrapenninggrundande inkomst: 448 000 kronor

• Pensionsgrundande inkomst: 496 305 kronor

Men här uppstår ett dilemma. Du betalar skatt på all lön du tar ut och upp till 452 100 kronor – brytpunkten för statlig inkomstskatt – dras endast kommunalskatt, alltså 25-30 procent beroende på var du bor. Tar du ut mer än så betalar du 20 procent extra i skatt för varje krona du tar ut i lön.

”Många tycker inte det är värt betala statlig inkomstskatt för att nå brytpunkten för pensionsgrundande inkomst. Hur du resonerar där kan bero på vilka löner du tidigare haft och hur din allmänna pension ser ut”, säger Björn Elfgren som har lång erfarenhet från att vara revisor.

Få full koll på ditt företags ekonomi med Wint.

Maxa din utdelning

Äger du ditt bolag finns det en annan viktig aspekt vad gäller löneuttag och vinstuttag som utdelning. Precis, det handlar om K10-blanketten som kan sätta myror i huvudet på den bästa. Här finns ett gränsbelopp som bestämmer hur hög utdelning du kan ta ut med en beskattning på 20 procent.

Det finns två vägar att gå – förenklingsregeln eller huvudregeln.

”Går du på förenklingsregeln kan du ta ut vilken lön som helst. För 2018 kan du ta ut upp till 169 125 kr i utdelning, så även om du bara tar ut 10 000 kronor i lön kan du ändå ta utdelning upp till det beloppet”, säger Janne Westerlund.

Med huvudregeln blir det lite krångligare men möjligheterna desto större. Eller vad sägs om att du kan lägga till 50 procent av ditt bolags lönesumma till gränsbeloppet och fortfarande beskattas med 20 procent – om du tar ut rätt lön.

”Säg att ni är två anställda, varav en är ägare till företaget, som har tagit ut 400 000 kr var i lön, då har vi ett lönebelopp på 800 000. Äger du bolaget och använder huvudregeln kan du få ett gränsbelopp på 400 000 kr men då krävs att du har tagit ut rätt lön”, säger Janne Westerlund.

Rätt lön är för 2017 i det här fallet 369 000 kr plus fem procent av lönebeloppet på 800 000 – sammanlagt 409 000 kronor. Dvs lite mer i lön krävs för ägaren som tagit 400 000 kr i lön, om han vill beräkna gränsbeloppet enligt huvudregeln.

”Låter det krångligt? Vi på Wint gillar att förenkla saker - så vi har tagit fram sajten K10.nu som kan hjälpa dig få koll på vad som är ”rätt” lön just för dig”, säger Björn Elfgren och avslutar med sitt bästa tips: ”Ta tag i det nu direkt! Så kan du slappna av och ha en riktigt skön jul- och nyårshelg!”

Hitta ”rätt” lön! Besök sajten K10.nu och räkna ut själv.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Wint och ej en artikel från Dagens industri