Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Wint

Vad kostar en anställd egentligen?

Rädslan för höga kostnader och krånglig administration avskräcker många småföretagare och entreprenörer från att anställa personal. Enligt Björn Elfgren, entreprenören bakom techbolaget Wint, bör småföretagare dock sluta se personal som en kostnad och istället se dem som en investering. – När man väl hittar rätt person så tänker nästan alla: varför gjorde jag inte det här tidigare, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Björn Elfgren startade Wint med ett tydligt mål: han ville göra det enkelt och roligt att driva företag. Genom att skapa en produkt som hanterar allt från betalningar, kvittoredovisning till bokföring automatiskt ville han ge entreprenörer möjlighet att fokusera på att bygga sitt bolag istället för att sköta administration.

Precis det tankesättet tycker han att fler entreprenörer borde ha när det gäller att anställa personal.

– Det är många som är oroliga över det här med att anställa någon. Man tänker att det är väldigt dyrt och väldigt krångligt. Det man inte tänker på är hur mycket lättare allt blir. Det jag har lärt mig är att man ska nog anställa tidigare än vad man tror, istället för att försöka göra allting själv. Det är inte svårt att anställa och det är oftast värt det eftersom man får så mycket mer tillbaka av en anställd än vad de kostar.

Läs mer om hur Wint kan automatisera ekonomin i ditt företag.

Räkna på vad din tid är värd

Enligt Björn är ett problem att entreprenörer och småföretagare börjar i fel ände när de försöker bestämma om det är värt att anställa någon. I dag finns det nämligen en uppsjö av olika kalkylatorer på nätet som hjälper dig att räkna ut exakt vad en anställd kostar i lön, semesterersättning, sociala avgifter, pension och så vidare. Det är därmed lätt att se kostnaderna för en anställning.

Att utvärdera hur mycket positivt en anställd kan ge är däremot svårare.

– Bestämmer du dig för att växa och bli mer än ett enmansbolag så handlar det om att se hur du kan frigöra din tid. Det är något man ofta inte räknar på: hur mycket din tid är värd. Men om du verkligen tittar på vad entreprenörens tid är värd och sätter det i relation till vad en anställd kostar visar det sig ofta att tiden du frigör kan vara värd tio gånger mer.

Genom att fokusera på vilka möjligheter en anställning skapar tror Björn att många företagare skulle börja anställa personal mycket tidigare. Att få hjälp med administrationen kring löner och skatt behöver inte heller kosta mer än några hundralappar i månaden, vilket förenklar processen ytterligare. 

Personkemi en viktig komponent

Samtidigt poängterar Björn vikten av att vara noggrann vid den där första anställningen. Att anställa någon liknar han vid ett äktenskap och det är därför viktigt att säkerställa att personen du anställer inte bara har rätt kvalifikationer utan också fungerar rent socialt. Att inte följa upp en anställds referenser och säkerställa att personen passar in kan bli väldigt kostsamt.

– Om du gör fel, och det kommer du göra som företagare, försök då lösa det så fort du bara kan. Vänta inte och tänk att det löser sig sen. Det är för mycket minus med någon som inte är rätt. Men när man väl hittar rätt person så tänker nästan alla: varför gjorde jag inte det här tidigare? 

Wint är techbolaget som vill göra det superenkelt att driva företag. Genom att automatisera bort din ekonomiadministration får du mer tid att lägga på affärskritiska delar av din verksamhet – eller på någonting du brinner lite extra för. Vill du veta mer? Ta en titt på wint.se eller ladda ner Wint-appen i AppStore eller Google Play.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Wint och ej en artikel från Dagens industri
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies