Annons
Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:
Annons
Sponsrat innehåll från XAVITECH

Svensk teknik hjälper patienter – och mäter avgaser i Kina

Bolaget Xavitech arbetar med en CE-märkt mikropump för patienter med svårläkta sår. Teknologin bakom pumpen har fler användningsområden – som att mäta halten avgaser i kinesiska storstäder. I februari genomförs en nyemission för att ro projektet i hamn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

– Nyemissionen kommer ge oss en grund att både utveckla mikropumpen, tillföra nya produkter och bygga ut vårt nätverk för försäljning utomlands, säger Johan Stenberg, styrelseordförande.

Xavitech, från Härnösand, har sedan tidigare en mängd kunder inom såväl miljö- och medicinteknik som industrin. En av de mer kända kunderna är amerikanska rymdstyrelsen NASA, som använt Xavitechs mikropumpar vid forskning på rymdstationen ISS.
– Det är självklart mycket hedrande att de valde våra pumpar, det är ett samarbete vi är mycket stolta över, säger Stenberg.

Inom ett år planerar Xavitech att lansera en egenutvecklad NPWT-pump (negative pressure wound therapy) för sjukvården. NPWT är en teknik som påskyndar läkningen av svåra sår och har visat sig vara effektiv mot bland annat svårläkta bensår hos diabetiker. Bolaget har tidigare patenterat och utvecklat teknik inom området.
Målsättningen är att Härnösandsbolagets kommande pump ska vara den minsta och mest kostnadseffektiva på marknaden – detta tack vare ett optiskt styrsystem och inbyggd intelligent mjukvara.
– Ännu bättre mikropumpar efterfrågas av marknaden och det har vi tagit fasta på genom att öka livslängden, vilket i sin tur ger lägre kostnader och mindre miljöpåverkan.
 
I USA behandlas drygt sju miljoner patienter årligen med hjälp av teknologin.
Allied Market Research beräknar att marknaden för NPWT-teknologin är värd 2,7 miljarder dollar om fyra år. Därför starar Xavitech ett dotterbolag med fokus på denna marknad.
– Då ska man även komma ihåg att i USA är NPWT-behandlingen vanligare än här i Europa och i Asien, så vi ser en enorm potential globalt, säger Stenberg.

Nyemissionen, som väntas ge drygt fem miljoner kronor, ger inte bara möjligheter till expansion på NPWT-marknaden.
Tack vare Xavitechs listning på NGM Nordic MTF kan företaget expandera inom andra områden där avancerad pumpteknologi efterfrågas.
Pump-teknik från Xavitech finns exempelvis i mätare som övervakar halterna av skadliga ämnen på gatorna i städer runtom i Kina.
– Det är en marknad som kommer växa då de kinesiska myndigheterna tar till krafttag mot avgaserna i deras storstäder. Vi ser en stor potential där. Dessa system fungerar även hos industrin, där de varnar vid utsläpp av giftiga gaser. Med utvecklingen av ”internet of things” finns även mer konsumentnära produkter på ritbordet och vi kan räkna med avknoppning av fler bolag i framtiden, säger Stenberg.

Fakta om nyemissionen

Handel med teckningsrätter: 5 februari 2018 - 15 februari 2018
Värdering innan emissionen: 30,5 Mkr

 Emissionsbelopp vid full teckning:
Emissionen omfattar högst 423 888 B-aktier till en kurs om 12,00 kronor per aktie och kan inbringa bolaget 5 086 656,00 kronor vid full teckning. Aktiekapitalet kan vid fulltecknad nyemission öka med högst 127 166,40 kronor.

 Emissionsvillkor:
Nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Med villkoren att varje per avstämningsdagen den 1 februari 2018 sex innehavda aktier oavsett serie ges rätt att teckna en ny B-aktie till kursen 12,00 kr per aktie.

 Informationsträffar:

• 12 feb i Härnösand, First Hotel, kl. 17.

• 13 feb i Stockholm, Nordic light hotel kl. 17.

Anmälan till Henrik.sjostrom@xavitech.com

 För fullständiga villkor och information, se informationsmemorandum som publiceras på www.xavitech.com under investor relations.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av XAVITECH och ej en artikel från Dagens industri