Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Xllnc

Så bidrar Xllnc till en cirkulär ekonomi genom att ge IT-enheter ett andra liv

Varje år produceras drygt 50 miljoner ton elektroniskt avfall i världen och en stor del av IT-utrustningen som slängs, eller hanteras utanför den cirkulära ekonomin, för att göra plats för nytt kasseras i onödan. Nordens ledande ”IT-som tjänst”-, eller Device as a Service-leverantör Xllnc ger arbetsplatsen ett andra liv vilket både ger möjlighet till stora ekonomiska som miljömässiga besparingar för företag, myndigheter och skolor. – Vårt mål med vår tjänstepaketering inom detta är möjliggöra en cirkulär ekonomi som gynnar hela samhället, säger Fredrik Spilsberg, Vice President Workspace på Xllnc.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I en allt mer miljömedveten värld väljer fler och fler inom både offentlig och privat sektor att satsa på begagnad IT-utrustning. Medan en konsument-laptop har ett livsspann på drygt tre år kan arbetsdatorer användas i sju till åtta år. Xllnc ger datorer ett andra liv genom att installera ny mjukvara och göra dem redo för en ny period av användande.

– Via vår unika, och ledande IT-plattform kan man använda second life-maskiner med garanti eller hyra dem efter behov. Vi ser att drygt 40 procent av alla anställda på ett företag inte har behov av mer datorkraft än vad en begagnad laptop kan erbjuda. Det innebär att man kan göra stora besparingar både ekonomiskt och miljömässigt, berättar Fredrik Spilsberg, Vice President Workspace på Xllnc. De flesta företag förstår att man ska anpassa utrustning efter användarprofil och inte eftersträva att alltid ha den senaste modellen.

Av de 50 miljoner ton elektroniskt avfall som produceras årligen världen över återvinns endast 20 procent visar en rapport från bland annat FN. För att tillverka en ny dator krävs hela 240 kilo fossila bränslen och 1500 liter vatten. Siffror som ger all anledning till att hellre välja begagnat. Xllnc ser dock att trenden att köpa ny IT-utrustning håller på att skifta i Norden, mycket tack vare så kallade ”millennials” som helt enkelt inte tycker att det är okej att alltid välja ”nytt”. Att använda Xllnc tjänster är ett bättre sätt att leva och ta vara på jordens begränsade resurser.

– Dels ser vi att fokus på värdet i begagnat går från de ekonomiska fördelarna till de miljömässiga. Vi ser också att den yngre generationen hellre väljer begagnat än nytt när de får ett val på sitt arbete just för att miljön är fråga som är viktig för dem.

Genom att använda en intelligent IT-plattform för cirkulär ekonomi kan man följa varje enhet i upp till tre livscykler där kunden använder enheten baserat på behov och betalar per användare och månad. Genom smart återvinning av metaller, reparationer, klimatsmarta transporter och fullt användande av varje enhet kan varje användare minska sitt klimatavtryck.

– Vi ser att behovet av second life-enheter börjar bli så pass stort på marknaden att vi idag har större efterfrågan än vi kan leverera. Målet för oss är att bli ett ledande företag inom ICT och cirkulär ekonomi och fortsätta att bidra till en mer klimatvänlig värld, avslutar Fredrik Spilsberg.

Läs mer om Xllnc Workspace här

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Xllnc och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer