Hoppa till innehållet

Avito-grundaren talar ut om dusterna med Kinnevik och bakfylle-satsningen KNC Miner

Utpressning, snabba beslut och storbråk med delägaren Kinnevik. Jonas Nordlander bjöd på en dramatisk beskrivning av sina år som vd för den ryska Blocketkopian Avito på scen från Startup Tour i Linköping.

Jonas Nordlander intervjuas på scen vid Di Digitals Startup Tour i Linköping i tisdags.
Jonas Nordlander intervjuas på scen vid Di Digitals Startup Tour i Linköping i tisdags.Foto: Patrik Olsson

Tech-miljardären Jonas Nordlander är främst känd för att ha grundat och drivit miljardbolaget Avito, ihop med Filip Engelbert. Men hans karriär börjar egentligen långt tidigare än så.

Nordlander var nämligen en av nyckelpersonerna bakom uppbyggnaden av auktionssajten Tradera, som såldes till amerikanska Ebay 2006 för 65 miljoner dollar. Den blivande Avito-stjärnan kammade hem cirka 10 miljoner kronor på affären, men vantrivdes sedan med sin chefsroll inom Ebay.

Läs även: Jonas Nordlander med på Di Digitals miljardärslista

“Det var skittråkigt. Från att ha varit ett gäng i en källare blev vi plötsligt en del av en amerikansk jättekoncern med tusentals anställda och konferenser hela tiden”, säger Jonas Nordlander i en intervju på scen under Di Digitals Startup Tour i Linköping under tisdagskvällen.

Jonas Nordlander var förhindrad från att starta upp en konkurrerande verksamhet av ett så kallat ”gyllene handbojor”-avtal. Men det fans dock ett undantag. Han fick starta liknade verksamhet i Ryssland eller Indonesien, där Ebay då inte var verksamma.

Vi har haft några duster med Kinnevik.

Efter att ha fått kontakt med den ryske investeraren Yuri Milner (idag delägare i bland annat Facebook, Twitter och Spotify genom DST Technologies) bestämde han sig för att pröva lyckan med en köp- och säljsajt i Ryssland.

”Jag tog kontakt med Vostok Nafta och familjen Lundin, som vi fått med som delägare i Tradera. Jag sa att jag måste ha pengar, jag tänker flytta till Ryssland. ‘Det finns en kille här som också ska åka till Ryssland’, sa de då, och introducerade mig till Filip”, berättar Jonas Nordlander.

Jonas Nordlander och Filip Engelbert startade Avito som en rysk Blocket-kopia 2007. Bolagets främsta investerare var då Vostok Nafta (idag Vostok New Ventures), med vd Per Brilioth. Avitos första kontor var ett lånat rum i Vostoks kontor i Moskva.

”I början var det riktigt trögt. Men 2008/2009 (när finanskrisen slog till mot Ryssland) så lyckades vi rekrytera ett gäng med duktiga ingenjörer som byggde det som är grunden till vad man ser idag”, säger Jonas Nordlander.

Våren 2010 tog Avito in en första investeringsrunda på kring 28 miljoner dollar, från bland andra Northzone och Kinnevik.

“De pengarna räckte till våra första kampanjer. Vi gjorde väldigt mycket likt det vi gjort i Sverige med Tradera”, säger Jonas Nordlander.

Men Avitoresan präglades av flera bakslag:

Vid ett tillfälle stal en före detta rysk medarbetare Avitos webbadresser och försökte utpressa bolagets grundare på pengar. Jonas Nordlander och Filip Engelbert funderade på att gå utpressaren till mötes.

“Det var som att vårt barn försvann och då blev vi desperata”, säger Jonas Nordlander.

Men investeraren Per Brilioth på Vostok Nafta hindrade Avito-duon i sista stund.

“Hade jag och Filip fått agera helt själva så hade vi förmodligen varit fattigare idag”, säger Jonas Nordlander.

Jonas Nordlander intervjuas av Di Digitals Jonas Leijonhufvud på Di Digital Startup Tour i Linköping. Foto: Patrik Olsson.

Tiden i Ryssland kantades även av stundtals stormiga konflikter med delägaren Kinnevik.

“Vi har haft några duster (med Kinneviks dåvarande vd Mia Brunell). Men vi lyckades lösa det”, säger Jonas Nordlander.

“Ett råd jag brukar ge är att se till att ni har en extremt god relation med era delägare, eller se till att allt ni avtalar skrivs på papper. Det kan bli så att saker som man kommit överens om sen inte riktigt passar. Det kan leda till lite sura miner”, säger Jonas Nordlander.

Då var vi ordentligt bakfulla. Så ringde Per Roman på GP Bullhound och sa att det här var det bästa som hade hänt världen.

Sedan 2014 har Jonas Nordlander och Filip Engelbert sålt Avito-aktier för 100-tals miljoner kronor. De äger dock fortfarande 11 procent av bolaget, vars värdering uppskattas till 25-35 miljarder kronor, enligt uppgift till Di Digital.

Tillsammans har de investerat i ett dussintal bolag som Klarna, Apotea, Werlabs, Min Doktor, Lendify och Pomegranate Investment.

Den sannolikt största nitlotten var bitcoin-bolaget KNC Miner, som kollapsade under spektakulära former tidigare i år. Jonas Nordlander och Filip Engelbert hade tillsammans satsat ungefär 6 Mkr i bolaget.

“Då var vi ordentligt bakfulla. Så ringde en kille, jag ska inte hänga ut honom med namn – Per Roman på GP Bullhound – och sa att det här var det bästa som hade hänt världen. Vi visste faktiskt inte riktigt vad bitcoin var, men vi satsade 6 miljoner”, säger Jonas Nordlander.

Deras bästa investering är spelbolaget Leovegas, som noterades på First North i mars i år.

“Där har vi nog gjort 50 gånger pengarna. Det är en bransch som jag inte riktigt står för, men riktigt duktiga killar som också är goda vänner. De har gjort det där otroligt bra”, säger Jonas Nordlander.

På senare tid har duon styrt om en del av sin förmögenhet till välgörande projekt. De är delägare i integrationsprojekten Just arrived och Welcome och har gått in med pengar i journalistprojektet Blank spot project.

“Det har dykt upp folk med idéer som vi själva problematiserat kring. Hur får man folk i arbete? Hur lär man folk språk? Hur löser man olika utmaningar i samhället helt enkelt. Vi försöker stötta duktiga människor som förhoppningsvis kan göra någonting riktigt bra”, säger Jonas Nordlander.

Se även: Se hela intervjun med Jonas Nordlander, inspelad på Di Digital Startup Tour i Linköping 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera