Hoppa till innehållet

Blogg: Därför ska vi fortsätta räkna kön

Varför ska vi fortsätta räkna på kön och representation av kvinnor och män inom tech? Ja, inte är det för att skuldbelägga alla de duktiga entreprenörer och starka investerare som finns, skriver Fredrik Wass.

Foto: Pexels.com

Det här är ett blogginlägg av Fredrik Wass. Följ honom på digital.di.se/blogg/wass-utblick 


Jämställdhet inom tech är inte ett "blame game", det är en konkurrensfaktor. Och Sverige har synnerligen goda förutsättningar att inte bara kopiera Silicon Valley, utan också gå före inom det här området. Men då krävs det att vi synliggör styrkan i diversifierade grundarteam, från skolan och hela vägen upp till styrelserummen. Vilka som reser och får kapital är resultatet av en befintlig struktur som finns i samhället, inom utbildningarna och i techvärlden i stort. Låt oss ändra på det.

I söndags kväll släppte Di Digital sin granskning som visade att 9 av 10 riskkapitalinvesteringar i den svenska tech-branschen går till företag med manliga grundare. Inte så konstigt, säger några. De flesta techbolag startas ju av män, så när det blir dags att resa kapital så märks mansdominansen även där. Det stämmer. Och en granskning av hur pengar investeras ska inte handla om att beskylla riskkapitalister för att tänka ensidigt (även om det såklart förekommer). Däremot skickar det en tydlig signal om hur de befintliga strukturerna ser ut i branschen och i samhället.

Imorse släppte även Rättviseförmedlingen sin färska rapport om vilka som får synas i media. Även där blir mönstret tydligt. Bara 30 procent av de som medverkar i svenska nyhetsartiklar är kvinnor och ungefär 9 procent har utomnordisk bakgrund. Expertrollen i artiklar och reportage innehas oftast av en man, vilket pekar på samma struktur som gör att begreppet entreprenör också förknippas med män. När det gäller både media och tech har det även visat sig att många kvinnor drar sig för att sticka ut och ta plats.

Flera kvinnor på den svenska och amerikanska tech-scenen har vittnat om de påhopp och trakasserier de fått utstå.

Flera kvinnor på den svenska och amerikanska tech-scenen har vittnat om de påhopp och trakasserier de fått utstå när de väl valt att ta plats och uttala sig i till exempel sociala medier. Nicole Sullivan är en av dem som börjat med censuera sig själv som en följd av trakasserierna. Hon berättar om det i en serie tweets här.

Att dra till sig investerarnas ögon och skapa intresse för sin startup blir en dubbel utmaning när den kvinnliga entreprenören dels inte uppfyller schablonbilden av en entreprenör och dessutom riskerar trakasserier när hon försöker göra sin röst hörd.

Trots detta visar det sig att företag som tillsätter fler kvinnor på höga poster är 18-69 procent mer lönsamma än medianen i samma bransch. Det enligt en studie av Fortune 500-bolagen. Färre än 5 procent av amerikanska startups ägs av kvinnor, men av de startups med kvinnor som grundare och som tagit in riskkapital visar 12 procent en högre vinst än andra företag. Det konstateras i en sammanställning som MBA-programmet på University of North Carolina gjorde 2012.

Varför ska vi fortsätta räkna på könsfördelning och representation av kvinnor och män inom tech? Ja, inte är det för att skuldbelägga alla de duktiga entreprenörer som finns, eller de investerare som är motorn som driver den svenska techscenen framåt. Istället handlar det om att synliggöra mönster och strukturer, att aktivt ställa sig frågan om det hade kunnat se annorlunda ut och att med både vetenskap och affärslogik i ryggen vilja nå ännu bättre resultat.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera