Hoppa till innehållet

Bostadssajter växlar upp – ska slåss mot svartkontrakt

Koncernen bakom Lägenhetsbyte.se, Björns Bytare och Andrahand.se har utsett Staffan Ekberg till sin första externa vd. Nu ska bolaget erbjuda nya juridiska tjänster, kontrakt för byten av bostadsrätter, och ta upp kampen mot svartkontrakt.

KÖR FÖR FULLA MUGGAR. LB-gruppens nya ordförande Carl-Henrik Borg och dess nya vd Staffan Ekberg.
KÖR FÖR FULLA MUGGAR. LB-gruppens nya ordförande Carl-Henrik Borg och dess nya vd Staffan Ekberg.

LB-gruppens tre bostadssajter har redan en stark ställning på den svenska bostadsmarknaden. Lägenhetsbyte.se har exempelvis funnits sedan 2004 och är idag en av Sveriges största bostadssajter och den största för bostadsbyten.

Nu ska ägarna utveckla Lägenhetsbyte.se och dess systersajter Björns Bytare och Andrahand.se.

Som första steg kliver grundarna Kent Eskilsson och Robert Larsson tillbaka en aning. Kent Eskilsson lämnar över vd-stolen till Staffan Ekberg, som blir koncernens första externa vd. Vidare blir Hemnets förre vd Carl-Henrik Borg LB-gruppens nya styrelseordförande.

Läs mer: Nordnet-ägare investerar i botjänsten Qasa

Staffan Ekberg har stor erfarenhet av techsektorn och har tidigare jobbat på MTG, Lunarstorm, Bilddagboken och Nouw.com. Hans senaste uppdrag var som vd inom Stampen Media Group.

Carl-Henrik Borg är idag styrelseordförande i content marketingbyrån Chiffer och styrelseledamot i SBAB.

”Vi lägger in en ny växel och då behövs det ny kompetens. Vi ska jobba med produkten och tillhandahålla nya tjänster som avtalsskrivningar. Vi ska även kontrollera bytesprocessen på ett bättre sätt för att minska svartkontrakt”, förklarar Kent Eskilsson, ägare och tidigare vd för LB-gruppen.

Är svartkontrakt ett problem på era sajter?

”Problemet finns ju. Vi motverkar det och stänger av folk som vi misstänker håller på med det.”

Läs mer: SBAB köper Booli – tar upp kampen med Hemnet

Kent Eskilsson uppger att LB-gruppen själva inte drabbats av några rättsliga problem till följd av svarta kontrakt. Men i framtiden kan det bli problem om man inte ser upp, menar han.

”Fram till nu har vi inte varit med tillräckligt långt i bytesprocessen för att bli rättsligt ansvariga. Men det ändras ju nu när vi ska börja ta betalt för att göra iordning bytesansökan mellan privatpersoner och hyresvärdar. Vi samarbetar med en juristbyrå för att se till att allt går till på rätt sätt”, säger han.

Utöver detta vill LB-gruppen börja jobba med den idag närmast obefintliga marknaden för byten av bostadsrätter.

”Vi jobbar främst med hyresrätter. Men nu ska vi även börja jobba med bostadsrätter. Istället för att köpa bostadsrätter kan man ju byta dem! Det ska vi hjälpa till med. Mäklararvoden är ju höga idag. Men med våra verktyg ska man kunna minska kostnaden radikalt.”, säger Kent Eskilsson.

Enligt Kent Eskilsson omsatte LB-gruppen cirka 20 Mkr 2015, och hade en vinst på 2 Mkr.

”Vår prognos för 2016 är en omsättning på 26-28 Mkr. Vinsten tror vi landar på 10-12 Mkr, beroende på vilka satsningar vi gör och vilka marknader vi går in i”, säger han.

LB-gruppen ägs i lika delar av de två grundarna Kent Eskilsson och Robert Larsson.

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera