Hoppa till innehållet

Brakförlust för Angry Birds-skaparna

Rovio, den finska studion bakom mobilspelsfenomenet Angry Birds, redovisar stora förluster för helåret 2015. Nyligen sparkade bolaget en tredjedel av sin personal. 

Finskgrundade Rovio sysselsätter ungefär 35 personer i Stockholm.
Finskgrundade Rovio sysselsätter ungefär 35 personer i Stockholm.Foto: Oskar Omne

Trots en stark premiär för prestigetiteln Angry Birds 2 i fjol så råder fortsatt tuffa tider på det en gång så lönsamma mobilspelsföretaget Rovio.

I höstas gjorde sig bolaget av med en tredjedel av sin personal. Nu redovisar man en brakförlust för helåret 2015. 

Omsättningen för helåret landade på 142 miljoner euro, motsvarande drygt 1,3 miljarder kr, ett tapp från 158 miljoner euro i fjol. Rörelseresultatet landade på minus 13 miljoner euro, motsvarande 120 Mkr. I fjol redovisade Rovio en vinst på 77 miljoner euro, motsvarande 713 Mkr. 

Av intäkterna kom 114 miljoner euro, motsvarande drygt 1 miljard kr, från spelförsäljning. 

Siffrorna kan jämföras med de från Supercell, också det en finsk spelstudio med supersuccén Clash of Clans på meritlistan. I fjol omsatte Supercell 19,6 miljarder kr och gjorde en vinst på 7,9 miljarder kr. 

Rovio skyller förlusterna dels på omstruktureringskostnader, dels på investeringar i den kommande Angry Birds-filmen, som ska ha premiär i maj. 

"Det här årets första kvartal är redan lönsamt. Vår prognos för resten av året är positiv", säger vd Kati Levoranta i en kommentar, uppger sajten Venturebeat

Rovio Stockholm, som var den studio som utvecklade Angry Birds 2, sysselsätter idag ungefär 35 personer. 

Läs även: Rovios Sverigechef om Angry Birds 2-släppet: "Rätt nervöst nu"

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera