Hoppa till innehållet

Cykelentreprenör gör comeback på hörlursmarknaden

Johan Wahlbäck, entreprenören bakom både Kronan och Urbanista, vill återigen slå sig in på den svenska marknaden med sitt nya hörlursmärke Defunc. I år ska bolaget fördubbla omsättningen till 30 miljoner kronor.

Zounds (NTL) varumärken Urban Ears och Marshall, Jens of Swedens Jays (NTL), Kickstartersuccén Pugz och Happy Plugs (NTL). Man kan tro att det inte skulle rymmas fler svenska hörlursbolag på marknaden.

Johan Wahlbäck, som blåste nytt liv i det militära cykelmärket Kronan i slutet på 1990-talet och sålde sitt hörlursbolag Urbanista 2011, håller med.

Utbudet är för stort. Det finns ingen efterfrågan.

”När jag väl sålde det bolaget trodde jag aldrig att jag skulle gå in och jobba med hörlurar igen av det enkla skälet att utbudet är för stort. Det finns ingen efterfrågan”, säger han.

Ändå står han nu bakom Defunc, bolaget som säljer hörlurar för omkring 300 kronor med tydliga användarprofiler. De fyra olika modellerna avses för särskilda användare: den som sportar, den som vill ha en bra mikrofon att tala i, den som lyssnar på mycket musik eller den som vill ha en all round-variant.

Denna tydliga marknadssegmentering samt det relativt låga priset hjälper Defunc att överleva på den hårt konkurrensutsatta marknaden, tror grundaren.

”De flesta vill komma in och köpa en produkt för cirka 300 kronor”, säger Johan Wahlbäck om bolaget som kring årsskiftet började sälja sina lurar i Sverige.

”Vi vänder oss till dem som går in i butiken och vet att de behöver en hörlur men inte vet vilken modell eller varumärke de ska köpa. Det blir ett enkelt val, helt enkelt.”

Läs mer: Svensk design erövrar Las Vegas 

Defunc började sälja sin produkt utanför Sveriges gränser redan 2015. I dag är Frankrike och Japan Defuncs största marknader. Brittiska Boots och japanska Ministops hör till återförsäljarna. I Sverige säljs hörlurarna av bland andra Clas Ohlson och Teknikmagasinet.

Under 2016 nådde Defunc 15 miljoner kronor i omsättning, enligt bolaget. I år ska den siffran fördubblas.

”Vi är lönsamma i år. Per kvartal har vi varit lönsamma från början”, säger Johan Wahlbäck.

Bakom Defunc står Johan Wahlbäck samt investerarna Anders Börjefors och Gustaf Rosén, som har satsat totalt 6 miljoner kronor i bolaget. Därutöver har Defunc lånat 2 miljoner kronor statliga Almi.

Läs mer: Niklas Zennström ökar i Jens of Swedens Automile

Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera