Hoppa till innehållet

Den biologiska datorn kan revolutionera teknikvärlden

Med nanoteknik har svenska forskare byggt en biologisk dator. Datorn kommer att kunna slå ut dagens krypteringsteknik på nolltid och revolutionera allt från paketleveranser till finansiella transaktioner – när den är klar.

Den biologiska superdatorn hittar den optimala lösningen genom att testa olika möjligheter samtidigt.
Den biologiska superdatorn hittar den optimala lösningen genom att testa olika möjligheter samtidigt.Foto: Lunds universitet

Med nanoteknik har forskare i Lund skapat en prototyp av en biologisk dator som med hjälp av molekyler kan lösa problem som vanliga datorer inte klarar av. Den är dessutom mycket snabbare och tusen gånger energisnålare.

Exempelvis skulle den biologiska datorn kunna knäcka krypteringar som används i dag. Det skulle kunna betyda att alla banker behöver utveckla nya krypteringssystem.

”Det är en möjlighet men jag tycker inte att det är den mest spännande. Det kommer bara leda till att kryptering kommer att bli svårare för alla, utan det är väl snarare optimeringsproblem som är intressanta”, säger Heiner Linke, föreståndare för NanoLund och den som samordnat den aktuella studien.

Biodatorn som forskare vid Lunds universitet, i samarbete med Linnéuniversitet och andra forskare, har byggt kommer bland annat kunna optimera nätverk, snabbare hitta de bästa rutterna för logistikföretag och internetanvändare. Detta eftersom superdatorn tacklar massvis av olika möjligheter samtidigt för att hitta den optimala lösningen. En vanlig dator kan enbart testa en möjlighet åt gången.

Företag med en biodator skulle kunna utveckla system och datorer mycket snabbare än vad tidigare har varit möjligt.

Det som begränsar datorutvecklingen nu är värmehanteringen

”Den kommer aldrig ersätta din laptop men den kommer kunna tackla sådana problem som en vanlig dator inte klarar.”

Datorn kommer dessutom kunna lösa dessa problem med 1 000 gånger mindre energi än någon annan dator, enligt Heiner Linke.

”Att vi kommer kunna lösa problem som vi inte har kunnat tidigare är spännande, men det som är mest spännande är egentligen att vi kan göra det så energisnålt. Det som begränsar datorutvecklingen nu är värmehanteringen.”

Ett användningsområde skulle vara att hitta den allra bästa lösningen för globala finansiella transaktioner. Ett annat att slussa internetanvändare till olika sajter på det effektivaste sättet.

Läs även: Svensk databas får in 10 miljoner – ska lansera i USA

En annan dator som kan lösa problem parallellt är kvantdatorn. Den typen av datorer kräver däremot stora mängder energi för att kylas ner.

Jättar som Google, IBM och HP bedriver forskning kring kvantdatorer, som bygger på kvantfysik, och till skillnad från biodatorer är de (eller ska bli när de väl fungerar) generella, med andra ord kan de precis som dagens datorer lösa fler problem än ett. Men enligt Heiner Linke kommer vi sannolikt inte se en kvantdator på marknaden inom en snar framtid.

”Det finns riktigt fundamentala problem med kvantdatorer som man inte har kommit förbi än. Däremot, hade det funnits fungerande kvantdatorer hade de säkert varit bättre på samma sak som biodatorn gör rent prestandamässigt. Men det är ingen som vet hur och när det kan bli av”, säger Heiner Linke.
De har förutsättningar att användas praktiskt inom fem till tio år
Den biologiska datorn som tagits fram vid Lunds universitet är fortfarande bara en prototyp. Men enligt Heiner Linke kommer det inte krävas ny teknologi för att använda den. 

”Det som krävs nu är att man skalar upp prototypen till något större. Sedan krävs det att något stort företag vill sätta av pengarna som krävs för att utveckla den”, säger Heiner Linke och fortsätter:

”Det faktum att molekyler är väldigt billiga och att vi nu har visat att biodatorns beräkningar fungerar gör att jag tror att biodatorer har förutsättningar för att användas praktiskt inom fem till tio år.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera