Hoppa till innehållet

Digitalpodden: “Räkna med att Truecaller köps upp”

Räkna med att svenska Truecaller inom en snar framtid köps upp av en av internetvärldens jättar. Det tippar Daniel Goldberg och Jonas Leijonhufvud i veckans avsnitt av Digitalpodden. 

Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi.
Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi.Foto: Oskar Omne

Snabbväxaren Truecaller (NTL) lyfts ofta fram som en av den svenska startup-sektorns kronjuveler. Bolagets telefonboksapp har sedan starten lyckats samla in över en kvarts miljard användare.

Som en jämförelse har musiktjänsten Spotify (NTL) ungefär 100 miljoner användare.  

Intäkterna lyser dock fortfarande med sin frånvaro. År 2015 gjorde Truecaller en förlust på ofantliga 182,5 Mkr, kunde Di Digital avslöja tidigare i veckan. Samtidigt sjunker omsättningen till närmast obefintliga 2,8 Mkr. 

Fortsätter bolaget att bränna pengar i samma takt som idag kommer kassan att vara tom innan 2016 är över. 

Med största sannolikhet slutar sagan om Truecaller i en försäljning. Det säger Daniel Goldberg, redaktionschef på Di Digital, i veckans avsnitt av Digitalpodden

“Det verkliga värdet i Truecaller är inte den potentiella annonsaffären utan den enorma användarbas man har”, säger han. 

Även Jonas Leijonhufvud tror att Truecaller kommer bli del av en större kontext:

"Jag skulle bli mycket förvånad om Truecaller gick runt på bara annonspengar i framtiden", säger Jonas Leijonhufvud.

Facebook och Google pekas båda ut som möjliga köpare. 

“Det är lätt att se hur Truecaller skulle passa väldigt bra i Googles operativsystem Android, till exempel. Eller kanske hos Facebook som satsar mycket på att bryta ut funktioner i olika appar och tidigare förvärvat till exempel Whatsapp och Instagram”, säger Daniel Goldberg. 

Det verkliga värdet i Truecaller är inte den potentiella annonsaffären utan den enorma användarbasen.

Faktum är att Truecaller idag har många likheter med Whatsapp och Instagram då de köptes upp. 

“De var då tjänster med väldigt många användare men med nästan obefintliga intäkter”, fortsätter Daniel Goldberg. 

Enligt Truecallers medgrundare Alan Mamedi har bolaget inga planer på att fylla på kassan med ytterligare riskkapital. Det tyder på att man nu, åtminstone delvis, lagt de tidigare så aggressiva expansionsplanerna på hyllan. 

“Det är inte orimligt att tro att en affär kommer ske inom en ganska snar framtid”, säger Daniel Goldberg. 


Hör hela analysen i veckans avsnitt av Digitalpodden:

http://embed.acast.com/digitalpodden/truecallersmardromsresultatochkingshemligastartup-investering

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera