Hoppa till innehållet

Efter fotoförbudet: drönaraktier backar på börsen

Fyra börsbolag dyker på börsen under måndagen i spåren av Högsta förvaltningsdomstolens beslut att införa fotoförbud för drönare. Värst drabbat är Fastout, som rasar med närmare 20 procent.

Fyra drönarbolag föll på börsen under måndagsmorgonen.
Fyra drönarbolag föll på börsen under måndagsmorgonen.Foto: TT

Som Di Digital tidigare rapporterat beslutade Högsta förvaltningsdomstolen under fredagen att drönare utrustade med kameror behöver samma tillstånd som övervakningskameror. Anledningen är att kamerorna kan användas för personövervakning.

Läs mer: Fotoförbud drabbar svenska drönarbolag

Beskedet får omedelbara konsekvenser för minst fyra börsbolag. Tio minuter efter börsens öppning hade bolaget Fastouts aktie bakat med hela 17,5 procent. Fastout erbjuder 360-graders fotografier, tagna av drönare, till företag inom industrin.

Följ Fastouts aktiekurs här.

Även tre andra aktier med drönarkoppling backade. Dessa var Intuitive Aerial (-3,5 procent), Cybaero (-4,9 procent) och Imint (-3,3 procent).

Fastouts aktie föll brant trots att bolaget gick ut med ett pressmeddelande och gav lugnande besked i ett pressmeddelande under måndagsmorgonen:

”Det aktuella rättsfallet har följts av branschen och media under lång tid. Under helgen har vi tillsammans med juridisk expertis tolkat utslaget från Högsta förvaltningsdomstolen och kan konstatera att vi med ett par mindre förändringar i vår tekniska plattform och ytterligare små justeringar i hårdvara för våra anslutna drönarpiloter inte bedömer att effekterna för Fastouts ambitioner i Sverige kommer att bli särskilt stora”, säger vd Alexander Greidinger till Di Digital.

Även Linköpingsbolaget Intuitive Aerial försökte gjuta olja på vågorna. Bolaget tillverkar stora drönare som kan filma med hög kvalitet från luften. Drönarna används bland annat vid inspelningar av långfilmer i Hollywood och i Sverige.

”För vår del är det väldig låg påverkan. Cirka 95 procent av vår försäljning av vår drönarprodukt Aerigon sker internationellt. Våra produkter används dessutom för filminspelning, vilket gör att allmänheten inte drabbas”, säger bolagets vd Robin Kahlbom till Di Digital.

Samtidigt tror han att lagen får negativa konsekvenser för sektorn.

”Vi tycker detta är ett överdrivet beslut som slår mot startupbolag. Sverige var tidiga i Europa med att ta fram regelverk för kommersiell användning av drönare. Detta är ett steg tillbaka”, säger han.

De två andra bolag som påverkas av domstolens beslut är Cybaero, som bygger en obemannad mini-helikopter som används inom branscher som säkerhet, livräddning och övervakning och Imint, ett mjukvarubolag vars teknik stabiliserar fotografering med exempelvis drönare.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera