Hoppa till innehållet

Efter MTGx – Rikard Steiber sneglar på Google

Rikard Steiber slutar som MTG:s digitala chef och söker nytt jobb i Silicon Valley, eventuellt hos sin gamla arbetsgivare Google. Steiber flyttade till USA redan i somras och har rattat sina uppdrag därifrån.

Rikard Steiber, tidigare chef för MTGx
Rikard Steiber, tidigare chef för MTGxFoto: Jesper Frisk

Det var i april i år som Di avslöjade att MTG:s digitala chef, Rikard Steiber skulle flytta till USA. Han dementerade då att han var på väg att lämna Stenbecks mediebolag. Men i morse kom beskedet att Rikard Steiber lämnar MTG efter tre år.  

Läs mer: MTG:s toppchef till USA

Flytten skedde i somras. Sedan dess har Rikard Steiber bott med sin familj i Palo Alto i Silicon Valley, Kalifornien.

”Vi var överens om att jag skulle köra ett år i USA och expandera verksamheten där. Men nu är det bäst att jag satsar på mina egna projekt. MTG flyttar ju in sina play-tjänster till de lokala tv-bolagen och ska ha en lokal struktur snarare än en central,” säger han.

Internt var beskedet väntat. MTG:s storsatsningar och förvärv inom exempelvis e-sport har skett samtidigt som andra delar av koncernen tvingats till kraftiga nedskärningar. Många källor vittnar om internt missnöje med Steibers visionära uttalanden och storsatsningar på det digitala området.

”Ingen är särskilt förvånad", säger en källa på MTG.

"Han har haft ett tufft uppdrag internt. MTG är ju ett gammalt, traditionellt bolag.”

Ny vd för MTGx blir Arnd Benninghoff, även det i linje med Di:s uppgifter från i april. Benninghoff började på MTG i november 2014 då han kom från Prosieben. Även MTG:s tidigare finanschef Mathias Hermansson återgår till arbetet den 18 december.

På frågan om det varit svårt att leda MTGx från en plats nio tidszoner bort svarar Rikard Steiber:

”Jag äskar Kalifornien och all innovation som händer här. Merparten av tillväxten inom e-sport och Youtunenätverk finns ju här. Pendlingen var jag redan van vid från min tid som global marknadsdirektör för Googles mobil och sociala medier-affär”.

Mest stolt är han över att MTG:s ledning vågat satsa så hårt på nya digitala områden.

”Vi är världsledande aktör inom e-sport med våra satsningar på ESL och Dreamhack. Vi är den största innehållsleverantören på Twitch och våra 64 000 Youtube kanaler har över 100 miljoner Youtubeföljare”, säger han.

Samtidigt medger han att MTG:s digitala satsningar varit slitsamma internt.

”Det är alltid utmanande när man skär ner inom traditionella områden för att satsa på nya tillväxtområden. MTG har ju sagt upp personal och slagit ihop tv, radio och satellit i en organisation”, säger han.

Det är alltid utmanande när man skär ner inom traditionella områden för att satsa på nya tillväxtområden.

Vad nästa steg ska bli är ännu inte klart, men Rikard Steiber säger sig ha flera förhandlingar på gång och räknar med att kunna sätta ner foten efter årsskiftet. På frågan om han kommer återvända till Google svarar han kryptiskt.

”Det kanske finns en möjlighet,” säger han.

Läs även: MTG-toppchefen Rikard Steiber hoppar av

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera