Hoppa till innehållet

Google Ventures gör storinvestering i svenska Resolution Games

King-veteranen Tommy Palms virtual reality-bolag Resolution Games tar in 50 miljoner kronor. Bland investerarna finns internetjätten Googles riskkapitalbolag Google Ventures.

King-avhopparen Tommy Palms nya spelstudio Resolution Games, som ska syssla uteslutande med spel för virtual reality, har varit ett av spelbranschens mest omtalade det senaste året. Nu aviserar bolaget en finansieringsrunda om 50 miljoner svenska kronor, ledd av Google Ventures men där även bland andra svenska Creandum deltar.

“Det känns jättekul, såklart. Vi har fått ihop ett dreamteam hos oss, och det känns jätteroligt att ha med så bra namn även på investerarsidan”, säger Tommy Palm till Di Digital.

Investeringen är Google Ventures tredje i ett svenskt bolag, efter att internetjättens riskkapitalbolag slog upp sitt Europakontor i fjol. I vintras gick bolaget in i musik-startupen Kobalt, dessförinnan i Göteborgs-bolaget Recorded Future. Nu gör man alltså en satsning även på spel och virtual reality.

Läs även: Startup-feber i spel-Stockholm – här är bolagen du måste ha koll på

I investeringsrundan deltar även Creandum, Initial Capital, Partech Ventures och Bonnier Growth Media, med flera.

Tommy Palm är en veteran på den svenska spelscenen. Redan i slutet av 90-talet grundade han spelstudion Jadestone som var helt fokuserad på den då mycket unga mobilspelsmarknaden. Han spelade en nyckelroll på King i arbetet med mega-hitten Candy Crush Saga, och är idag en av eldsjälarna bakom spel-inkubatorn Stugan.

Resolution Games är en vågad satsning då bolaget enbart ska fokusera på spel för virtual reality-maskiner. Området är enormt hajpat med stora satsningar från jättebolag som Google, Valve, Samsung och inte minst Facebook med köpet av Oculus Rift. Men än så länge befinner sig den mesta tekniken än på prototypstadiet.

Tommy Palm pekar på långsiktighet som avgörande i valet av investerare.

“Det är viktigt för oss att man har lite is i magen. Jag vet från när jag började med mobilspel, då startade jag alldeles för tidigt. Samtidigt är det viktigt att göra misstag och vara redo i startgroparna när marknaden väl tar fart,” säger han.

“Vi är övertygade om att VR är nästa stora spelplattform. Inlevelsekänslan är så enorm att det slår allt annat. Men tekniken kommer börja slå igenom som tidigast först i höst, så vi är väldigt tidigt ute. Det är viktigt att vi har samma bild av marknaden som våra investerare,” fortsätter han.

Vi är övertygade om att VR är nästa stora spelplattform. Inlevelsekänslan är så enorm att det slår allt annat.

Resolution Games släppte sitt första spel redan i somras, en variant av kortspelet Solitaire för vr-maskiner. Just nu pågår utvecklingen av två separata projekt på studion, som snart ska ha ett tjugotal anställda på kontoret i Stockholm.  

Tommy Palm är förtegen om detaljerna, men avslöjar att ett av de kommande spelen har fiske som tema.

“Vi vill göra spel som är lätta att ta åt sig och som når en bred publik. Fiske är någonting som många kan relatera till och som kan vara avslappnande, men det kan även funka för att berätta en historia. Med VR kan man visa vad som händer under vattenytan på ett väldigt, väldigt häftigt sätt,” säger han.

Den stora risken framåt är att virtual reality inte når den massmarknad som Tommy Palm hoppas på, utan istället blir till en teknik för tekniskt kunniga entusiaster. För det breda genomslaget krävs rätt innehåll, säger Tommy Palm, vilket är precis det han vill skapa med Resolution Games.

“Det gäller att se till att där finns andra spel än krigssimulatorer och shooters. Vi måste få till en bredd på upplevelserna. Innehållet kommer sälja hårdvaran, det är jag övertygad om,” säger han.

Läs även: Sveriges nya spelmiljonärer tackar nej till riskkapital

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera